Foto: Itar-Tass/Scanpix

Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestervelle pirmdien pirms šonedēļ gaidāmās Vācijas kancleres Angelas Merkeles vizītes Maskavā brīdinājis Krieviju, ka Berlīne rūpīgi vēros tās rīcību saistībā ar cilvēktiesību un preses brīvības ievērošanu.

Komentārā laikrakstā "Frankfurter Allgemeine Zeitung" Vestervelle norādījis uz nepieciešamību veidot "kritisku dialogu" ar Krieviju, tomēr uzsvēra, ka "partnerība nenozīmē atteikšanos no kritikas".

"Mēs ļoti rūpīgi vērosim, kā Krievija attīstīsies tuvākajos mēnešos un gados," rakstā piebilda Vestervelle.

Pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina valdīšanu ir vērsta plaša protestu kustība un tiesību aizstāvju grupas apsūdz viņa administrāciju par opozīcijas apspiešanu.

Krievijas un Vācijas viedokļi bijuši atšķirīgi arī jautājumā par Sīriju. Abu valstu attiecības saasina apsūdzības arī Vācijas valdības Vācijas-Krievijas attiecību koordinatoram par to, ka viņš ir savu kritiku ir nomelnojis Krievijas varas iestādes.

"Ne bez bažām vērojam Krievijas iekšējās tendences," atzina Vestervelle.

"Likuma vara un izteikšanās brīvība, attiecības ar politiskajiem oponentiem un pilsonisko savienību, preses brīvība un tiesības netraucēti protestēt - tajā visā mums ir viedokļu atšķirības, par kurām runājām gan publiski, gan aizkulišu sarunās," norādīja Vācijas ārlietu ministrs.

Tomēr ministrs uzstāja, ka ir nepieciešams turpināt dialogu Eiropas un Krievijas starpā, uzsverot, ka, "neskatoties uz viedokļu atšķirībām, sakaru līnijas ar Maskavu nekad nav bijušas nojauktas".

Putins ir uzsvēris Krievijas Eiropas perspektīvu, rakstīja, Vestervelle, piebilstot, ka "mums jāprasa viņam pildīt solīto".

Vācijas parlaments piektdien pieņēma rezolūciju, aicinot ievērot lielāku demokrātiju pirms Merkeles vizītes Maskavā, kur piektdien gaidāmas Vācija un Krievijas valdību konsultācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!