ASV Jūras spēki no Kanaveralas raga kosmodroma Floridas štatā naktī uz trešdienu kosmosā palaida nesējraķeti "Atlas V" ar jau ceturto jaunākās paaudzes komunikāciju satelītu "MUOS-4". Drīz vien internetā parādījās dažādi aculiecinieku video, kuru autori lielākoties uzskatīja, ka redzējuši NLO.

Raķete tumšajās nakts debesīs aiz sevis atstāja gaišu asti daudzu kilometru platumā un garumā, kurš šķietami lēnām pārvietojās uz priekšu.

Satelītu sākotnēji bija pānots palaist 31. augustā, bet laika apstākļu dēļ starta laiks atlikts.

Līdz ar šo jau ceturto "MUOS" tipa satelītu ASV Aizsardzības departaments ieguvis jaunu globālu komunikāciju tīklu, kurš būs desmitkārt ātrāks par līdzšinējo. Tā izbūve kopumā izmaksājusi aptuveni septiņu miljardus eiro.

Atšķirībā no līdžinējām sistēmām, kuras ietvēra tikai noteiktu apvidu, jaunais tīkls aptver visu zemeslodi. Turklāt drošībai plānots palaist vēl vienu "MUOS" satelītu, un tīkla atbalstam darbojas stacijas Havaju salās, Itālijā, Austrālijā un Vašingtonas štatā, ASV.

Oficiālais raķetes palaišanas video:


"Armijas spēkiem "MUOS" ļaus sarunāties, rakstīt ziņas, un dalīties ar misiju informāciju bez laika aiztures jebkurā vietā pasaulē, nebaidotis no tā, ka viņi ir atkarīgi no satelītu novietojuma," stāsta Jūras spēku pārstāvis Džo Kens.

Jaunā sistēmas testēšana pilnībā varētu sākties jau 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!