Daudzu gadu garumā Kremlis ar mērķi destabilizēt situāciju, Vācijā iefiltrējis Federālā drošības dienesta (FDD) aģentus, maskējot tos par patvēruma meklētājiem, teikts vācu telekanāla ZDF demonstrētajā dokumentālajā filmā "Putina Aukstais karš".

Viens no filmas varoņiem ir kāds no Krievijas aizbēdzis bijušais FDD pulkvedis, kurš pats piedalījies operācijās ar mērķi iefiltrēt Eiropas Savienībā (ES) čečenu spiegus.

Čečenu uzdevums bijis iekļūt Vācijas musulmaņu kopienās, izsekot režīma kritiķus un potenciālos islāmistus, kā arī jebkurā brīdī būt gataviem destabilizēt situāciju Kremļa interesēs.

Lai iegūtu patvērumu ES, čečeni apgādāti ar viltotiem dokumentiem, kas apliecinājuši, ka dzimtenē viņi it kā tiek vajāti politisku motīvu dēļ, atklājis intervētais pulkvedis.

Filmas autori pieļauj iespēju, ka minētais avots varētu būt pats augstākstāvošais Krievijas specdienestu virsnieks, kurš pārbēdzis uz Eiropu Putina varas gados.

ASV dzīvojošais krievu vēsturnieks Jurijs Felštinskis ir pārliecināts, ka interviju sniegšana dokumentālajai filmai bijušajam drošībniekam ir liels risks, un FDD darīs visu, lai viņu atrastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!