Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien devusi rīkojumu visām armijas artilērijas un raķešu vienībām būt kaujas gatavībā, nomērķējot uz ASV, Havaju salām un Savienoto Valstu pārvaldīto Guamu, kā arī Dienvidkoreju, ziņo mediji.

Armijas vienībām, tostarp tālas darbības artilērijas vienībām, dots rīkojums gatavoties uzbrukumam visām ASV militārajām bāzēm Āzijas-Klusā okeāna reģionā, vēsta Korejas Centrālā ziņu aģentūra.

Ziemeļkoreja decembrī veica tālas darbības rādiusa raķetes izmēģinājumu, tomēr vairums ekspertu uzskata, ka Phenjana vēl gadiem ilgi nebūs spējīga tikt pie īstas starpkontinentālas raķetes, kas varētu trāpīt mērķim ASV.

Arī Havaju salas un Guama Ziemeļkorejas vidēja darbības rādiusa raķetēm nav sasniedzamas, tomēr tās varētu sasniegt ASV militārās bāzes Dienvidkorejā un Japānā.

Piektdien ASV un Dienvidkoreja parakstīja vienošanos, kas paredz kopēju militāru atbildi uz visām provokācijām no Ziemeļkorejas puses, tostarp atsevišķiem incidentiem un robežas pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka pēdējā mēneša laikā Ziemeļkoreja nākusi klajā ar milzumu draudu ASV un Dienvidkorejai, tostarp draudējusi uzbrukt ar kodolieročiem. Šādi Ziemeļkoreja reaģējusi uz kārtējo ANO Drošības padomes sankciju rezolūciju, kas tika pieņemta, sodot Phenjanu par tās februārī veikto kodolizmēģinājumu.

Spriedzi Korejas pussalā sakāpinājis arī nesenais Phenjanas lēmums atteikties no pamiera līguma, ar kuru tika izbeigts Korejas karš, kā arī no neuzbrukšanas līgumiem, kas noslēgti ar Seulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!