Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas zinātnieks paziņojis, ka, izmantojot savu atombumbu un ūdeņraža bumbu, valsts Mahnetenu var nolīdzināt līdz ar zemi, pirmdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Ar šādu paziņojumu totalitārais režīms nācis klajā pēc tam, kad Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) vairākkārt nosodījusi un aicinājusi saukt pie atbildības Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, kurš pastrādājis smagus noziegumus pret cilvēci.

"Mūsu ūdeņraža bumba ir daudz spēcīgāka par to, ko bija attīstījusi Padomju Savienība," vietējo zinātnieku citējis Ziemeļkorejas valsts laikraksts DPRK.

Ziņots, ka Ziemeļkoreja pēc jaunu ANO sankciju noteikšanas 3. martā izšāva raķetes jūrā pie savas austrumu piekrastes.

Ziemeļkorejas līderis jau pagājušajā gadā paziņoja, ka valstij ir ne tikai atombumba, bet arī ūdeņraža bumba.

Viņš arī sacīja, ka Ziemeļkoreja jau ir pārvērtusies par "varenu kodollielvalsti, kas ir spējīga lietot savu atombumbu un ūdeņraža bumbu, lai aizsargātu savu suverenitāti".

Tāpat vēstīts, ka ANO Drošības padome (DP) vienbalsīgi nobalsoja par jaunu rezolūciju, apstiprinot līdz šim bargākās sankcijas pret Ziemeļkoreju.

Rezolūciju izstrādāja ASV, un to atbalstīja arī Phenjanas vienīgais sabiedrotais Ķīna.

ASV prezidents Baraks Obama sankciju pieņemšanu nodēvēja par "starptautiskās sabiedrības stingru, vienotu un pienācīgu atbildi" uz 6. janvārī veikto kodolizmēģinājumu un raķetes palaišanu 7. februārī.

Rezolūcija ietver līdz šim neredzēti stingras sankcijas pret Ziemeļkoreju, pieprasot valstīm pārbaudīt visas kravas uz un no Ziemeļkorejas, nosaka tirdzniecības ierobežojumus un liedz ostās iebraukt kuģiem, par kuriem pastāv aizdomas, ka tie uz Ziemeļkoreju nelegāli ved preces.

Tāpat tiek noteikts aizliegums ogļu, dzelzs, dzelzsrūdas, zelta, titāna un reto minerālu eksportam no Ziemeļkorejas, kā arī aizliegtas aviācijas degvielas un raķešu degvielas piegādes Phenjanai.

Tiks pastiprināti ierobežojumi banku operācijām, un valdībām tiks pieprasīts aizliegt lidmašīnu lidojumus uz Ziemeļkoreju, ja pastāv aizdomas par kontrabandu.

Tāpat ANO dalībvalstīm būs jāizraida Ziemeļkorejas diplomāti, kas iesaistīti kontrabandā vai citās nelikumīgās darbībās.

ANO melnajam sarakstam pievienotas 16 privātpersonas un 12 juridiskas personas, ieskaitot Ziemeļkorejas kosmosa aģentūru NADA un izlūkdienestu.

ANO DP ir noteikusi četras sankciju paketes pret Ziemeļkoreju, kopš tā 2006. gadā veica pirmo kodolizmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!