Foto: AP/Scanpix

Zviedrijas tiesa ceturtdien piespriedusi sešu mēnešu cietumsodu apsūdzētajam, kurš sociālajā tīklā "Facebook" aicināja ziedot naudu teroristu grupējumam "Daesh".

34 gadus vecais Zviedrijas pilsonis Ahmeds Kuadans 2013. gada 21. augustā sociālajā tīklā publicēja ierakstu: "Palīdziet mums apgādāt mūsu brāļus frontē ar ieročiem, lai viņi var atriebt savus brāļus un māsas".

Malmes apgabaltiesas tiesnesis Lennart Strinass norādīja, ka šai lietai nav precedenta Zviedrijā. Tieneša paziņojumā teikts, ka apsūdzētā nodarījums varējis izraisīt ķēdes reakciju, kas varēja novest pie terorakta.

Kuadans aicināja potenciālos ziedotājus zvanīt divām personām, kas iedotu bankas konta numuru, kur pārskaitīt džihādistiem domāto naudu.

Viens no vīriešiem, kura telefona numuru Kuadans norādīja, iekļauts ANO un Eiropas Savienības (ES) "melnajos sarakstos" kā terorisma finansētājs.

Tiesa norādīja, ka Kuadana ieraksts bijis pieejams visiem cilvēkiem ar piekļuvi internetam, tostarp personām kas nav "Facebook" lietotāji.

Kuadans tiesā noliedza vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās un apgalvoja, ka konkrēto "Facebook" kontu sācies lietot tikai 2014. gadā, pārņemot to no nepazīstamas personas.

Konts tika atvērts ar citu lietotājvārdu.

Zviedrijas izlūkdienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka aptuveni 300 cilvēki no Zviedrijas ir devušies uz Irāku un Sīriju, lai tur pievienotos džihādistu grupējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!