Tik daudz pataloģiskas vardarbības un asiņu pusotras stundas laikā nebijām piedzīvojuši.

Svētdien ar dzīvesbiedri apmeklējām šausmu filmu "Zāģis 5" kinoteātrī "Forum Cinemas". Kā žanra cienītāji bijām vienisprātis, ka uzņemta līdz šim efektīvākā filma, kurai līdzās tādi šedevri kā "Aplis" atgādina drīzāk vieglu romanci ar nelielu asuma piegaršu. Bet ne jau par filmu ir šis stāsts, bet par tās skatītājiem.

Vairākums zālē sēdošo bija bērni. Dokumentus nejautāju, bet "uz aci" daudzi naturālo šausmu ainu vērotāji bija vecumā no 10 līdz 13 gadiem. Turklāt pilnīgi legāli, jo "Forum Cinemas" mājas lapā vecuma ierobežojumam noteikts vien rekomendējošs raksturs: "Līdz 18 g.v. - neiesakām".

Pēc filmas daļa jauno skatītāju uz izeju devās bālām sejām un klusēdami. Nez ko varētu just bērns, vērojot pataloģiskas, reālistiskās detaļās atainotas scēnas, kurās cilvēkam nogriež galvu, divas slīdošas metāla sienas sašķaida dzīva cilvēka ķermeni, vai dzīvu cilvēku izmanto augstsprieguma strāvas vada vietā?

Ogres ģimenes atbalsta dienas centra psihoterapeite Indra Tretjakova "Ogres faktiem" skaidro, ka redzētais noteikti atstās iespaidu uz bērna psihi sajūtu un emociju līmenī. "Indivīda psihiskā un fiziskā attīstība ir ļoti cieši saistītas," teic I.Tretjakova, "Redzētais paliek bērna atmiņā, iespaido viņa uzvedību un veido bērna personību."

I.Tretjakova norāda, ka endokrīnā un nervu sistēma beidz veidoties tikai 20 gadu vecumā. Tikmēr šausmu filmu skati var radīt disociālu personību - bērns var palikt par antisociālu būtni, kurai nav robežu morālē vai likumos. Ilūziju pasaulei kļūstot par reālo dzīvi, viņš var, piemēram, sist un nogalināt. Atmiņā saglabātās šausmas var izpausties arī somātiski. Turklāt, ja daba paredzējusi mehānismu nekvalitatīvu barības vielu izvadīšanai no ķermeņa, tad to, ko uzņemam psihē, tik vienkārši ārā izvadīt nevaram.

"Forum Cinemas" menedžeris Reinis Stelšāns "Ogres faktiem" skaidro, ka vecuma cenzu filmām nenosakot vis "Forum Cinemas", bet filmas izplatītājs - šajā gadījumā "Acme film". Tieši viņi pieņēmuši lēmumu filmas vecuma cenzam noteikt rekomendējošu nevis aizliedzošu raksturu. R.Stelšāns piebilst, ka filma rādīta saskaņā ar MK izstrādāto filmu klasifikatoru. Tajā gan teikts, ka bērniem vecumā no 7 līdz 12 gadiem nedrīkst rādīt "biedējošas ilgstošas vai intensīvas" šausmu ainas, bet skatītājiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem rādāmajās filmās nav pieļaujama ilgstoša vai detalizēta sāpju nodarīšana vai ievainošana.

Savukārt "ACME film" mārketinga menedžeris Aleksandrs Dubaņevičs "Ogres faktiem" apgalvo, ka lēmumi vecuma cenza jautājumā par "Zāģi 5" pieņemti kopīgi ar "Forum Cinemas". Viņš personīgi neuzskatot, ka "Zāģis 5" būtu rādāms bērniem līdz 18 gadu vecuma un teic, ka vecuma cenzu šai filmai iespējams pārskatīt.

Es saprotu, ka katrs skatītājs filmu industrijā ienes zināmu naudas summu un stingrāka vecuma cenza noteikšana samazinātu kopējos ienākumus (pirmo četru "Zāģa" daļu ieņēmumi visā pasaulē pārsnieguši pusmiljardu ASV dolāru). Galu galā, ja bērniem šis seanss būtu aizliegts, tad kinozāle svētdien būtu bijusi stipri tukšāka.

Taču, ja nevēlamies, lai mūsu atvases sērfotu pornosaitos, lietotu alkoholu un narkotikas, varbūt ir vērts padomāt arī par nenobriedušo prātu pasargāšanu no vardarbības ainām? Un ja nu tas cilvēciņš sadomā kaut ko no filmā redzētā izmēģināt dzīvē? Vai esam tam gatavi?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!