48 Vecrīgas uzņēmēju un iedzīvotāju vēstule Reģionālās attīstības ministram Edgaram Zalānam, Rīgas domes Satiksmes un transporta komitejas priekšsēdētājam Andrejam Požarnovam.
Mēs pateicamies par Vecrīgas caurlaižu režīma atcelšanu! Šis solis kardināli atvieglo ne vien ārzemju tūristu likteni un reizē - iespaidus par Rīgu, bet arī jebkura vietējā cilvēka labsajūtu, kad no taksometra Daugavmalā vai pie Pulvertorņa pa dubļiem vai sniegu balles kurpēs bija jānokļūst uz viesībām vai koncertu Vecrīgā.

Diemžēl no viena grāvja mēs iegāžamies otrā. Kā redzam, ir dots uzdevums Pašvaldības policijai bez žēlastības iekasēt Ls 40 apmērā soda naudu un uzlikt soda punktus ikvienam šoferim, kas pieved pasažierus vai preci pie iestādes, kas atrodas uz Gājēju ielas. Jaunā transporta kārtība noteikta, pilnīgi ignorējot gan uzņēmumu saimniecisko darbību, gan iedzīvotāju tiesības. Situācijas Vecrīgā ir absurdas, bet nav smieklīgas. Piegādes firmas restorānam atved pārtiku vai veikalam preci, taksometrs viesnīcai - viesus ar čemodāniem, mākslas galerijai jāiekārto ekspozīcija un jāatved gleznas, iedzīvotājam vajag malku kamīnam vai ledusskapi - ik reizi jebkuram transporta līdzeklim kā vanagi uzglūn pašvaldības policisti un, lai gan pašiem neērti, bez žēlastības, bez izņēmuma vadītājam uzliek minētos sodus! Taču pēc jaunās kārtības Vecrīgā visiem no visām pusēm ir tikai Gājēju ielas! Rezultātā jau šodien, 8.janvārī, piegādes uzņēmumi un taksometri kategoriski atsakās turpināt darbu Vecrīgā, jo nevēlas zaudēt autovadītāja tiesības! Vai Rīgas dome ir gatava segt uzņēmumiem zaudējumus par traucēto saimniecisko darbību? Vai varbūt restorāniem, mākslas galerijām, viesnīcām, veikaliem, tūristiem un pat iedzīvotājiem slēgt visu ciet, aizvākties no Vecrīgas, lai tā paliek tukša? Bet tādā gadījumā - bez piegādes nāksies iztikt arī Domei, jo arī domniekiem ir kafejnīca, ir nepieciešams tualetes papīrs un jāpiegādā citas lietas. Kārtējo reizi Jūs, ierēdņi, esat aizmirsuši, ka savos krēslos esat ievēlēti nevis lai traucētu, bet domātu, kā palīdzēt gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem! Starp citu, vai Jūs esat domājuši arī, kas notiks ugunsgrēka gadījumā Vecrīgā - kā ugunsdzēsēji apbrauks ar stabiņiem noslēgtās ielas un kā pie slimnieka nokļūs Ātrā palīdzība? Abos gadījumos sekundes izšķir cilvēku dzīvības, vai Jūs esat gatavi par ieraktajiem stabiņiem personīgi par tām atbildēt?

Požarnova kungs, mēs pieņemam, ka šis absurds ir tikai Jūsu un Jūsu komitejas locekļu neiedziļināšanās realitātē un, zinot Jūsu iespējas operatīvi novērst pilsētas dzīves traucējumus, jau rītdien Vecrīgas policisti sodīs tikai ļaunpŗātīgos stāvētājus, bet tīšuprāt netraucēs saimniecisko darbību Vecrīgā. Dodiet atļauju automašīnām ar preču piegādes pavadzīmi un taksometriem iebraukt un vismaz 10 minūtes atrasties Gājēju ielā, pārdomātāk atzīmējiet Gājēju ielas, lai netiktu traucēta saimnieciskā darbība. Noņemiet pašvaldības policistiem virsuzdevumu kļūt par naudas rausējiem Domes kasei. Jau tā šis gads jebkurā uzņēmējdarbības jomā Rīgā ir ļoti smags. Lūdzu, nepadariet to vēl smagāku, atrisiniet šo jautājumu un tas taps par Jūsu saprāta tiesu vieglāks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!