Foto: LETA
Eiropas pilsētas izgreznojušās Ziemassvētkiem. Vēl rosība, kurā gan jaušams – drīz iestāsies miers. Notikumu bijis daudz, un to svarīguma vērtējums dažādiem vērtētājiem atšķirīgs.

Globalizētajā pasaulē notikumi vienā kontinentā nu ir svarīgi arī citos. Diezgan skaudri par to atgādināja gan pasaules finanšu krīze, gan dažu valstu izraisītais eiro kursa kritums. Mēs visi esam vienā laivā, kurā ir gan Afganistānas karš, gan Ziemeļkorejas kodolambīcijas, gan terora pieteikums līdz šim klusajā Zviedrijā.

Eiropas Savienība ir vienīgais sekmīgais un gadu desmitus noturīgais mēģinājums Eiropas vēsturē kopīgās problēmas kopīgi risināt. 2010. gads ir bijis jaunās Komisijas un Eiroparlamenta darba sākuma laiks. Pēdējais trešdien apstiprināja nākamā gada ES budžetu. Tieši no ES, nevis valsts budžeta, zemnieki saņem finanšu atbalstu. Lai arī tas ir mazāks nekā franču vai vācu zemniekiem, tas ir trīs reizes lielāks nekā tas, ko valsts spētu dot, ja mēs nebūtu ES. Stājies spēkā Lisabonas līgums, kas pēc ES vēsturē lielākās jaunu valstu uzņemšanas ievērojami uzlabojis un paātrinājis sadarbību un lēmumu pieņemšanu nu jau starp 27 dalībvalstīm. Tas pirmo reizi arī noteicis pienākumu konsultēties ar parlamentiem un sabiedrību. Latvijas cilvēki bijuši aktīvākie, piedaloties ES kopējās lauksaimniecības politikas nākotnes apspriešanā. Latvijas diplomāti sekmīgi startē konkursos uz darbu kopējā ES ārlietu dienestā. Tā izveidi noteica Lisabonas līgums, un to sāka veidot šogad. ES valstu vadītāji vienojušies arī par kopīgiem uzdevumiem, kā noturēt konkurētspēju un apsteigt vadošās pasaules ekonomikas nākamos 10 gados. Tas lasāms ES stratēģijā "Eiropa 2020". Bijuši arī agrāk neplānoti darbi, piemēram, lēmums par ES finanšu stabilizācijas fonda izveidi, kurš palīdzēs grūtībās nonākušajām eirozonas valstīm. Lēmumi par palīdzību Grieķijai un Īrijai nenāca viegli, tomēr risinājumi tika atrasti. Tikmēr Latvija izraisījusi starptautisku atzinību, īsā laikā realizējusi lielu budžeta konsolidāciju un spējusi atgriezties pie izaugsmes. Bez ES atbalsta, kas ir lielākais aizdevējs, tas nebūtu izdevies.

Šis ir arī Eiropas gads cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību. Šodien valsts lielāko daļu darba tirgus atbalsta pasākumu var finansēt, tikai pateicoties Eiropas sociālajam fondam. Sadarbībā ar partneriem internetā darbojas sociālo iespēju karte.

2010. nav bijis vieglu uzvaru gads, tas bijis grūtu, bet vajadzīgu lēmumu gads. Gadumija ir sava veida spēka avots. Šis ir laiks, kad biežāk darām un vēlam apkārtējiem labo. Tā paši kļūstam stiprāki. Laimīgu un stipru 2011. gadu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!