Foto: F64

Īpaša uzmanība jāpievērš iekļaujošai un ilgtspējīgai līdzdalībai darba tirgū, īpaši akcentējot nepieciešamību sekmēt riska grupu nodarbinātību, iepazīstinot ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē programmu nodarbinātības un sociālās politikas jomā, Eiropas Parlamenta (EP) Nodarbinātības un sociālo lietu komitejas deputātiem sacījis labklājības ministrs Uldis Augulis.

"Iekļaujošu un ilgtspējīgu līdzdalību darba tirgū kā vadošo prioritāti esam izvēlējušies, jo tā aptver nepieciešamību veicināt nodarbinātību un cīņu pret nabadzību. Diskusijās par iekļaujošu un ilgtspējīgu dalību darba tirgū Latvijas prezidentūra uzsver darbavietu kvalitāti. Ir svarīgi, kādas jaunas darbavietas tiek radītas, tajā skaitā ieviešot nodarbinātības, izaugsmes un investīciju pakotni. Tāpat mēs uzsveram atbalsta pasākumu un to efektivitāti dažādu riska grupu vieglākai piekļuvei darba tirgum," Briselē uzsvēris labklājības ministrs.

Februāra sākumā par šiem jautājumiem Latvijas prezidentūra rīkos ekspertu konferenci, kā arī sagatavos Padomes secinājumus pieņemšanai Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes (EPSCO) sanāksmē martā.

Augulis norādījis, ka pēdējo divu gadu laikā daudz paveikts, lai risinātu jauniešu bezdarbu, galvenokārt ar Jauniešu garantijas palīdzību. Latvijas prezidentūra vēlas pievērst pastiprinātu uzmanību arī citām riska grupām, kuru situācija ir tikpat satraucoša kā jauniešu bezdarbs. Tas attiecas uz ilgstošajiem bezdarbniekiem un cilvēkiem ar invaliditāti. Aptuveni 50% visu bezdarbnieku ES ir ilgstošie bezdarbnieki. Savukārt nodarbinātības līmeņa atšķirība starp cilvēkiem ar invaliditāti un bez invaliditātes ir aptuveni 20%, vairākās dalībvalstīs pārsniedzot pat 30%.

"Īpašu uzmanību Latvijas prezidentūra pievērsīs invaliditātes politikai, lai dotu jaunu impulsu centieniem stiprināt ES apņemšanos sekmēt cilvēku ar invaliditāti vienlīdzīgas iespējas. Šā gada maijā Rīgā esam iecerējuši sarīkot augsta līmeņa tikšanos par invaliditāti. Diskusijās pievērsīsimies tādiem jautājumiem kā nodarbinātības iespējas un bērnu ar invaliditāti tiesības," teicis ministrs.

Attiecībā uz darbavietu kvalitāti Latvijas prezidentūra ir sākusi darbu, lai sagatavotu pieņemšanai EPSCO marta sanāksmē Padomes secinājumus par darba aizsardzību. Ministru diskusijās neformālās EPSCO ietvaros, kas aprīlī notiks Rīgā, Latvijas prezidentūra pievērsīsies sociālā dialoga tematikai.

Attiecībā uz ES tiesību aktu priekšlikumiem, kas pašlaik ir EP un Padomes darba kārtībā, ministrs kā prioritāti minējis lēmumu par Eiropas platformas izveidi nedeklarētā darba novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!