Foto: LETA

Cīņa pret nodokļu optimizāciju Eiropas Savienībā (ES) būs vēl intensīvāka, piektdien pēc tikšanās ar Francijas finanšu ministru Mišelu Sapēnu žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs.

Viņš uzsvēra, ka cīņa pret izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un agresīvas nodokļu plānošanas gan pasaules, gan ES līmenī ir ļoti būtiska. Reirs atzīmēja, ka šobrīd Latvijas prezidentūrā ES Padomē ir sagatavotas visas nepieciešamās stratēģiskās vadlīnijas, lai cīņu pret nodokļu optimizēšanu visā ES padarītu vēl intensīvāku.

Tikšanās laikā abi ministri pārrunāja turpmāko intensīvo darbu pie Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera investīciju plāna īstenošanas. "Rekordīsā laikā esam spējuši no sākotnējā regulas piedāvājuma izstrādāt kvalitatīvu, visaptverošu un caurskatāmu priekšlikumu Eiropas Stratēģisko investīciju fonda regulas projektam un panākt skaidru kompromisu. Esam panākuši, ka to atbalsta un novērtē visas ES dalībvalstis. Nākamais solis ir sarunu sākšana ar Eiropas Parlamentu, lai panāktu politisku vienošanos un nodrošinātu to, lai fonds sāk darbību pēc iespējas ātrāk," teica Reirs.

Tostarp viņš pauda, ka Latvija atbalstīs aizdevumu Grieķijai tikai tad, ja tā pildīs iepriekš uzņemtās saistības un stabilizēs valsts ekonomisko situāciju. "Mēs varam konstruktīvi turpināt sarunas par palīdzību Grieķijai tikai tādā gadījumā, ja tiek izpildīti pamatnosacījumi un šie nosacījumi ir - ka Grieķija atzīst savas saistības un turpina savu saistību izpildi, turpina strukturālās reformas un pieturās pie budžeta deficīta nosacījumiem," sacīja Reirs.

Tāpat sarunu laikā abi ministri pārrunājuši terorisma apkarošanas problēmas. "Mēs arī bijām vienisprātis, ka ir nepieciešams pāriet no politiskām deklarācijām - ka terorisms ir jāapkaro - uz konservatīviem soļiem terorisma apkarošanā ar konkrētām likumu izmaiņām," klāstīja Latvijas finanšu ministrs.

Savukārt Sapēns informēja, ka šobrīd viesojas visās Baltijas valstīs. "Ir pieņemts teikt, ka eiro zonā ir lielās valstis un ir mazās valstis, bet, manuprāt, tas nav pareizi, tā nav mana pieeja šim jautājumam. (..) Bet līdzko tiek veiktas sarunas [ES] ministru padomē, tāpat Eiropas Centrālajā bankā, tur vairs neeksistē mazas un lielas valstis, tad visas ir vienādas," sacīja Sapēns.

Arī viņš uzsvēra investīciju nozīmi valstu izaugsmē un ekonomikas veicināšanā. "Šobrīd visā ES ir redzams investīciju deficīts. Un šīs te investīcijas nav vajadzīgas 2018.-2019.gadā, tās ir nepieciešams tūlīt," norādīja Sapēns.

Reirs piektdien Rīgā tiekas ar Francijas finanšu ministru. Tikšanās laikā bija plānots pārrunāt izaugsmes veicināšanas pasākumus Eiropā, cīņu pret nodokļu optimizēšanu, cīņu pret terorisma finansēšanu, kā arī situāciju eiro zonā un pārrunas ar Grieķiju.

Latvija ir ES Padomes prezidējošā valsts šā gada pirmajā pusgadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!