Foto: Reuters/Scanpix
Eiro zonas valstu finanšu ministru grupas (tā sauktās Eiro grupas) vadītājs Žans Klods Junkers pirmdienas vakarā paziņoja, ka mēneša beigās atkāpsies no šī amata.

Junkers, kurš ir arī Luksemburgas premjerministrs, sacīja, ka ir informējis kolēģus par to, ka viņš īstenos savu nodomu atkāpties "šī gada beigās vai nākamā gada sākumā".

Junkers ir Eiro grupas vadītājs kopš 2005.gada 1.janvāra. Viņa pašreizējais amata termiņš oficiāli būtu beidzies šī gada 17.jūlijā, bet Eiro grupa 10.jūlijā paziņoja par lēmumu pagarināt šo termiņu par divarpus gadiem.

Junkers arī agrāk bija līdzīgā situācijā, bet tika pārliecināts palikt amatā kandidāta trūkuma dēļ, kas būtu skaidri pieņemams lielākajām eiro zonas dalībvalstīm Francijai un Vācijai.

Francijai un Vācijai līdz šim nav izdevies vienoties par to, kurš pārņemtu Eiro grupas vadītāja amatu, jo Parīze ir pret Berlīnes ierosinājumu piedāvāt šo amatu Vācijas finanšu ministram Volfgangam Šoiblem.

Junkers agrāk bija norādījis, ka Šoible būtu laba izvēle, tomēr uz jautājumu, kādu kandidātu viņš atbalstītu, Junkers atbildēja: "Man neviens nav jāatbalsta, es esmu lūdzis savus kolēģus nodrošināt manu pēcteci [šajā amatā]."

Lai gan Vācijas ekonomika ir lielākā Eiropā un tā veic lielākās iemaksas Eiropas Savienības (ES) un eiro zonas budžetos, ietekmīgos ES amatos ir tikai nedaudzi Vācijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!