Foto: LETA
Eiropas Savienības (ES) valstīs, arī Latvijā, varētu tik īstenota īpaša jauniešu garantiju programma, kas paredz, ka jaunieši vecumā līdz 25 gadiem četru mēnešu laikā no kļūšanas par bezdarbniekiem vai beidz skolu, saņemtu kvalitatīvu darba, tālākizglītības vai apmācības piedāvājumu.

Ar priekšlikumu dalībvalstīm ieviest šādu atbalsta pasākumu pērn decembrī nāca klajā Eiropas Komisija (EK).

Latvija atbalstīs šo iniciatīvu un konkrētu Latvijas pozīciju otrdien atbalstīja valdība, uzdodot to ES ministru tikšanās laikā Briselē paust labklājības ministrei Ilzei Vinķelei (V).

Saskaņā ar Eiropadomes sanāksmē panākto vienošanos paredzēts, ka "jauniešu garantijas" īstenošanai ES dalībvalstīm laika periodā no 2014.-2020.gadam būs pieejami 6 miljardi eiro (4,2 miljardi latu).

EK iepriekš uzsvērusi, ka krīze būtiski ietekmēja jauniešus, jo jauniešu bezdarba līmenis ES 2012.gada trešajā ceturksnī bija 22,7 % un tas ir divas reizes augstāks par bezdarba līmeni pieaugušo vidū (9,2%).

Latvijas pozīcijā gaidāmajai sanāksmei uzsvērts, ka tā atbalstīs politisku vienošanos par priekšlikumu, jo īpaši ņemot vērā jauniešu garantijas īstenošanai pieejamo papildu finansējumu. Latvija piekrīt, ka jauniešu bezdarba jautājumam ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, izstrādājot nacionālās nodarbinātības un bezdarba mazināšanas politikas.

Latvijai īpaši svarīgi ir kvalitatīvs mācekļa prakses piedāvājums tiem jauniešiem, kam pietrūkst darba pieredze un izglītības pasākumu piedāvājums jauniešiem ar zemām prasmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!