Foto: LETA

Pēdējo dienu notikumi Austrumukrainā ir pielikuši punktu diskusijām par sankciju mīkstināšanu vai atcelšanu pret Krieviju, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

"Militārā akcija Mariupoles virzienā liecina, ka Krievijas puse tai ir nopietni gatavojusies, par ko liecina Krievijas karaspēka kustība pēdējās nedēļās un klātbūtnes palielināšana Austrumukrainā. Pēc šiem notikumiem ir neiespējami runāt par sankciju samazināšanu pret Krieviju. Šobrīd svarīgākais, lai tādas Eiropas Savienības (ES) amatpersonas kā ES augstā ārlietu pārstāve Frederika Mogerīni notiekošo sauktu īstajos vārdos un neslēptos aiz diplomātiskiem terminiem," norāda Pabriks.

Deputāts uzskata, ka tas attiecas arī uz ES lielo valstu, piemēram, Vācijas un Francijas līderiem. Tā kā situācijas pasliktināšanās arvien vairāk sāk apdraudēt civiliedzīvotājus, asa reakcija ir īpaši nepieciešama.

Tajā pašā laikā viņš norāda, ka iespējamo sankciju apjoms pret Krieviju, lai to pavisam nesagrautu un lai izvairītos no militāra spēka pielietošanas, ir diezgan izsmelts, tādēļ ASV un Eiropas valstu līderiem būs jāpielieto izdoma, lai atrastu veidus, kā pastiprināt spiedienu pret Krieviju.

Pabriks ir pārliecināts, ka situācijas pasliktināšanās var apdraudēt stabilitāti arī citos sensitīvos Krievijas pierobežas rajonos.

Latvija kā Eiropas Padomes prezidējošā valsts, kuras uzdevums ir sabalansēt ES dalībvalstu viedokļus, nedrīkst aizmirst arī par savām nacionālajām pozīcijām, secina EP deputāts. "Uzskatu, ka šī brīža situācijā Latvijas Valsts prezidenta vizīte Maskavā, lai apmeklētu 9.maija svinības, nav iespējama."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!