Sākusies sestā Eiropas atkritumu mazināšanas nedēļa (European Week for Waste Reduction — EWWR) un tā ilgs no 22. līdz 30. novembrim. Īpašu uzmanību pievēršot pārtikas atkritumiem, iniciatīvas ietvaros Eiropas Savienībā (ES) notiks vairāk nekā 9000 pasākumu, kuros piedalīsies publiskās iestādes, privātie uzņēmumi, skolas, kā arī ES dalībvalstu pilsoņi, kuriem rūp videi draudzīgāks un viedāks dzīvesveids, portālu „Delfi” informē Eiropas Komisija (EK).

Šogad kampaņas uzmanības centrā ir pārtikas nelietderīgas izmantošanas apturēšana. Izsakoties kampaņas vārdiem — piepildīsim ar pārtikas pārpalikumiem vēderus, nevis atkritumu tvertnes! Tīmekļa vietnē varat uzzināt, kā jūs, jūsu ģimene un draugi var palīdzēt virzībā uz aprites ekonomiku — ekonomiku, kurā produkti jau ir paredzēti atkārtotai izmantošanai, remontēšanai, atkārtotai ražošanai un pārstrādei nevis sadedzināšanai vai aprakšanai izgāztuvē un kurā atkritumi kļūst par resursu.

Kā atgādina EK, pārtikas atkritumi ir nopietna problēma, piemēram, viena mājsaimniecība Apvienotajā Karalistē vidēji izmet atkritumos gandrīz 25% no iegādātās pārtikas. Pārtikas nelietderīga izmantošana nozīmē, ka tiek izniekoti tās ražošanai izmantotie dabas resursi, piemēram, ūdens, enerģija, augsne; tā ir ekonomikas izniekošana, jo faktiski nauda tiek izmesta vējā. Ar nepilnu ceturtdaļa pašlaik Eiropā un ASV nelietderīgi izmantotās pārtikas pietiktu, lai visā pasaulē pabarotu 805 miljonus cilvēku, kas hroniski cieš no bada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!