Foto: Publicitātes attēli
Mācību gads tuvojas beigām un skolēniem ir īstais laiks izvēlēties, kur turpināt mācības. Augstskolas Dānijā, Nīderlandē un vairākas augstskolas Lielbritānijā turpina pieņemt iesniegumus jaunajam mācību gadam. Kā izlemt, kura specialitāte ir pareizā? Kā izvēlēties atbilstošu mācību iestādi? Kā iejusties ārzemēs? Vecākās Baltijas izglītības aģentūras Ergo Education speciālisti atbild uz skolēnu un vecāku jautājumiem un piedāvā tiem arī praktisku palīdzību.

Aģentūra Ergo Education uzsāka savu darbību 1991.gadā, kopš tā brīža aģentūras pakalpojumus ir veiksmīgi izmantojuši ap septiņiem tūkstošiem studentu. Speciālisti palīdz Latvijas skolēniem, studentiem un citiem interesentiem atrast vietu ārvalstu augstskolās un koledžās.

Kā kļūt par savējo ārzemēs?

Šajā sezonā Ergo Education pirmo reizi skolu un augstskolu absolventiem piedāvā unikālu lekciju kursu ASK Ergo. Pilnais kursa nosaukums - Academic Survival Kit, ko latviešu valodā var tulkot  kā „studenta izdzīvošanas kurss". Tas ir lekciju cikls, kas sagatavos skolēnus pārmaiņām, kas tos sagaida uzsākot mācības, kādā no Eiropas augstskolām.

"Mēs vēlamies palīdzēt jauniešiem, kas pirmo reizi atstāj ģimeni", - skaidro izglītības speciālists Teds Viripajevs. "Izvēloties mācību iestādi ārzemēs viņi nonāk svešā vidē. Viņus gaida jauna valsts, jauna ikdienas valoda un jauns studentu statuss. Mūsu aģentūras darbinieki no personīgās pieredzes zina par problēmām, kas saistītas ar šo situāciju, jo mēs paši esam mācījušies ārzemēs".

Aģentūra Ergo Education aicina piedalīties deviņu semināru ciklā trīs nedēļu garumā. Nodarbības sāksies 1.aprīlī un noritēs katru pirmdienu, trešdien un piektdienu. Katras nodarbības beigās apmeklētāji varēs uzdot jautājumus speciālistiem.

Teds Viripajevs par lekciju tēmām.

Profesionālā orientācija

Daudzus skolēnus pie mums atved vecāki, un paši viņi vēl nav izdomājuši, kādas profesijas vēlas apgūt. Mēs pastāstīsim kur un kā iziet profesiju izvēles testus, lai izvēlētos atbilstošu mācību virzienu, nosauksim jaunas programmas prestižās universitātēs, sniegsim ziņas par dažādu profesiju pieprasījumu darba tirgū.

Izglītības sistēmu atšķirība

Eiropā izmanto progresīvās pasniegšanas metodes. Piemēram, Dānijā uzņem apgriezienus PBL sistēma (Problem Based Learning): pasniedzējs nediktē lekciju, bet gan piedāvā studentiem risināt uzdevumus industrijas vajadzībām. Jauniešiem jābūt gataviem izmantot ne vien uzkrātās zināšanas, bet arī nestandarta paņēmienus.

Iestāšanās procedūra

Topošajiem studentiem nepieciešams zināt, kādus dokumentus pieprasa augstskolas dažādās valstīs. Kā pareizi sastādīt pieteikumu, jeb motivācijas vēstuli, kur var nostiprināt diplomus un, vai tas vispār ir nepieciešams?

Lekcija vecākiem

Ceturtā lekcija tiks veltīta jautājumiem, kas interesē topošo studentu ģimenes. Mammas un tēti uztraucas par miljons lietām un mēs esam gatavi atbildēt uz visiem viņu jautājumiem par dzīvošanu, ēšanu, tēriņiem un bērnu aizņemtību ārzemju mācību iestādē.

Dzīvošana un ēšana

Lekcijas nosaukums runā pats par sevi. Studentiem būs nepieciešamas pamatzināšanas par ikdienišķās nepieciešamības lietām.

Darbs

Deviņi no desmit latviešu studentiem iestājoties augstskolā plāno atrast darbu un nodrošināt sevi paši. Ne vienmēr tas ir vienkārši, piemēram, Dānijā vairums pozīciju pieprasa valsts valodas zināšanas. Tomēr visās valstīs ir starptautiskie centri, studentu bāri, uzņēmumi, kas nodarbojas ar ikdienišķu pakalpojumu sniegšanu un piedāvā sākuma vakances.

Finanses, likumi, medicīna

Dažu ES valstu likumi atšķiras no Latvijas ierastajiem, tāpēc mēs stāstīsim, kādas nepatikšanas var sagaidīt mūsu studentus likumpārkāpumu gadījumā. Kādus likumus ir īpaši svarīgi ievērot un kam var pievērst mazāku uzmanību. Kā arī, mēs stāstīsim par iespējamajiem finansējuma iegūšanas veidiem. Medicīnisko palīdzību nepieciešamības gadījumā - kā to iegūt un, kas tam ir nepieciešams.

Starptautiskā komunikācija

Ārzemju augstskolās latviešu jaunietis nokļūst košā starptautiskā vidē un šajā gadījumā noteikti noderēs zināšanas, kas palīdzēs atrast „kopējo valodu" ar kursabiedriem, pasniedzējiem un citiem valsts iedzīvotājiem. Mēs pastāstīsim, kā saprasties ar dāņiem, kā neaizvainot pakistānieti, kā uzvesties ar ķīniešiem utt.

Profesionālā angļu valoda

Saprotams, ka studentu vidū pastāv savs žargons. Taču ne visi zina, ka tas atšķiras atkarībā no studiju novirziena topošais mediķis runā vienā angļu valodā, dizainers - citā. Mēs minēsim izplatītākos piemērus, kas palīdzēs studentiem saprasties. Ieteiksim grāmatas un filmas, ko labāk lasīt un skatīties, lai apgūtu valodas nianses.

Pierakstīties uz kursiem ASK Ergo var starptautiskās izglītības izstādes Skola 2013 laikā (izstāžu zālē Ķīpsala, no 28.februāra līdz 3.martam). Ergo Education speciālisti sagaidīs skolēnus un viņu vecākus stendā A20. Lekciju kursa cena -105 LVL, topošajiem semināra dalībniekiem, kas piereģistrēsies izstādes laikā tiks dāvināts ļoti noderīgs topošā studenta komplekts. Tomēr galvenais bonuss ASK Ergo apmeklētājiem ir bezmaksas dokumentu noformēšana vienā no Ergo Education partneru mācību iestādēm Eiropā. Starp tiem, kas pieteiksies ASK Ergo izdzīvošanas kursam, būs izlozēta brīnišķīga balva: divas nedēļas angļu valodas apgūšanai Lielbritānijas koledžā.

Plašu informāciju par izglītības iespējām Lielbritānijā, Nīderlandē, Dānijā un ASK Ergo var iegūt aģentūras birojā - Rīgā, Elizabetes iela 45/47, 5.stāvs vai pa tālruni 67227300 (Lattelecom), 26484314 (LMT).

Uzmanību!
Tie, kas vēl nav, paspējuši vai nav izlēmuši: pazīstamā britu universitāte University of Central Lancashire piedalīsies izstādē SKOLA 2013, vienā stendā ar Ergo Education. Vienā no lielākajām Centrālās Anglijas augstskolām mācās vairāk par 30.000 studentiem. Pēc britu reitingiem tā, ieņem pirmo vietu Tūrisma, Sabiedriskās attiecības un Pasākumu organizācijas virzienos. Gaidīsim jūs izstādē SKOLA 2013 (izstāžu zāle Ķīpsala, stends A20, no 28.februāra līdz 3.martam).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!