Trešdien aizturēts tā dēvētajā Grīnberga lietā un naudas atmazgāšanā apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kura lietu prokuratūra izmeklē jau vairākus gadus, un apsūdzība celta pēc ilgi gaidītās tiesiskās palīdzības saņemšanas no Šveices. Šādu informāciju portālam "Delfi" sniedza trīs anonīmi avoti.
Informāciju par Lemberga aizturēšanu prokuratūra sniegusi arī Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, Latvijas Radio raidījuma "Krustpunkti" intervijā trešdien apliecināja Prezidente.

Ģenerālprokuratūras preses centrā portālam "Delfi" norādīja, ka prokuratūra to nekomentē. Savukārt Korupcijas apkarošanas un novēršanas birojā (KNAB) portālam "Delfi" norādīja, ka šinī gadījumā jautājumi uzdodami prokuratūrai.

Advokāti Sandra Sleja un Aivo Leimanis, kuri Lembergu aizstāv tā dēvētajā Grīnberga lietā, nezināja par iespējamo Ventspils mēra aizturēšanu, norādot, ka ceturtdien Kuldīgas tiesā plānots turpināt skatīt krimināllietu.

Lembergam šinī lietā celta apsūdzība par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un par apzināti nepatiesu ziņojumu. Lieta saistīta ar 2005.gada 23.februāra Ministru kabineta rīkojumu par Ojāra Grinberga (JL) iecelšanu Ventspils ostas valdes locekļa amatā.

Lemberga advokāts Ventspils amatpersonu lietā Jānis Grīnbergs portālam "Delfi" apgalvoja, ka nav informēts par aizturēšanu. Viņš teica, ka ar savu klientu nav sazinājies.

Jau ziņots, ka Lembergam apsūdzība uzrādīta par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu un amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Lembergs kā kukuli esot pieņēmis Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un uz to pamata viņam izmaksātos naudas līdzekļus - 453 000 latu. Ventspils mērs apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Kopš 1994.gada Lembergs esot bijis "Kālija parka" slēpts akcionārs.

Ventspils mērs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības ir nepamatotas.

Marta sākumā KNAB prokuratūras uzdevumā aizturējis citu ietekmīgu Ventspils uzņēmēju - "Ventspils Nafta" padomes priekšsēdētāju un VN īpašnieces AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) prezidentu Mamertu Vaivadu. Tās pašas dienas vakarā veikta kratīšana Vaivada kabinetā VN birojā Ventspilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!