Drošības policija (DP) marta sākumā ierosinājusi krimināllietu par cilvēku audu un orgānu nelikumīgu izņemšanu to izmantošanai medicīnā, tādējādi atklājot starptautisku cilvēka orgānu tirdzniecības tīklu.
DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse informēja - lieta ierosināta pēc tam, kad DP noskaidrojusi, ka Rēzeknes Tiesu Medicīnas centra nodaļā veikta vairākkārtīga nelikumīga audu un orgānu izņemšana, bet vēlāk no mirušajiem izņemtie audi transportēti uz Rīgu un tālāk uz Vāciju.

Pagājušonedēļ krimināllietas ietvaros veiktas sešas kratīšanas, tostarp divas Rēzeknē un četras Rīgā. Kratīšanā Rēzeknes Tiesu Medicīnas centrā atrastas 50 dažāda tilpuma kārbas ar izņemtiem kauliem un mīkstajiem audiem, kas nosūtīti uz ekspertīzēm. Krimināllietā nopratināti vairāki cietušie un liecinieki. Drošības līdzekļi pagaidām nav piemēroti nevienai personai.

Iekšlietu ministrijas preses centrā informēja, ka šī ir pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas par šāda veida likumpārkāpumu ierosinātā krimināllieta.

Saskaņā ar likumu par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā katram rīcībspējīgam cilvēkam savas dzīves laikā ir tiesības izlemt, ko varēs darīt ar viņa ķermeni pēc nāves. Cilvēks var rakstveidā atļaut vai aizliegt pēc savas nāves izdarīt patologanatomisko izmeklēšanu (sekciju), kā arī izņemt no ķermeņa audus vai orgānus.

Likums nosaka, ka cilvēka griba ir jāievēro, ja vien tā nav pretrunā ar Latvijas spēkā esošajiem likumiem. Ja persona vēlas aizliegt vai atļaut izmantot savu ķermeni, audus un orgānus pēc nāves, tā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā iesniedz iesniegumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei. Miruša cilvēka ķermeni, audus un orgānus nedrīkst izmantot pret viņa dzīves laikā izteikto gribu.

Gadījumos, kad tā nav izteikta, miruša cilvēka ķermeni, audus un orgānus drīkst izmantot, ja pret to neiebilst neviens no bērniem, vecākiem, brāļiem, māsām vai laulātajiem.

Krimināllikums par šo likumpārkāpumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, atņemt tiesības nodarboties ar ārstniecību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!