Foto: morgueFile

Uzskatot, ka nodarītais kaitējums nav tik liels, lai par to sauktu pie kriminālatbildības, Rīgas apgabaltiesa ceturtdien no kriminālatbildības atbrīvojusi par domes sēdes protokola viltošanu apsūdzēto bijušo Baložu mēru Andi Adatu.

Rīgas apgabaltiesā portāls "Delfi" noskaidroja, ka tiesnese Ligita Kuzmane, skatot lietu apelācijas kārtībā, atcēlusi Rīgas rajona tiesas 2011.gada 28.novembra spriedumu daļā par Adatam noteikto sodu par dokumenta viltošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Toreiz Adatu tiesa atzina par vainīgu un sodīja ar naudassodu 15 minimālo mēnešalgu jeb 3000 latu (apmēram 4268 eiro) apmērā.

Ceturtdien, atsaucoties uz Kriminālprocesa likumu, Kuzmane nolēma Adatu atbrīvot no kriminālatbildības un kriminālprocesu izbeigt. Tiesnese piemērojusi likuma 58.panta pirmo daļu, kurā teikts, ka no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, kuram gan ir šajā likumā paredzētā nodarījuma pazīmes, bet ar kuru nav radīts tāds kaitējums, lai vajadzētu piespriest kriminālsodu.

Prokuratūrā portāls "Delfi" noskaidroja, ka Rīgas apgabaltiesa, skatot šo lietu apelācijā, uzskatījusi, nodarītais kaitējums nav tik liels, lai par to sauktu pie kriminālatbildības. Motivētais tiesas nolēmums būs pieejams 30.janvārī un tad par to varēs iesniegt kasācijas sūdzību Augstākās tiesas Senātā.

Kopā ar Adatu šajā lietā apsūdzēta arī Velga Kūkuma, kuru Rīgas rajona tiesa 2011.gada 28.novembrī arī sodīja ar naudassodu trīs minimālo mēnešalgu jeb 600 latu (853 eiro) apmērā. Abi apsūdzētie šo spriedumu pārsūdzēja un Rīgas apgabaltiesā Adatas notiesāšanu atstāja spēkā, bet Kūkumas notiesāšanu atcēla.

2013.gadā AT Senāts atcēla apgabaltiesas 2012.gada 22.maija spriedumu daļā par Adatam noteikto sodu un nodeva lietu šajā daļā jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā – Rīgas apgabaltiesā.

Bijušajam Baložu pilsētas domes vadītājam apsūdzība uzrādīta par dienesta viltojumu, Kūkumai - dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu.

Kriminālprocess par domes amatpersonas un darbinieces pretlikumīgajām darbībām tika sākts 2008.gada februārī.

2008.gada janvārī Baložu pilsētas domes priekšsēdētājs ar domes darbinieces atbalstu ir viltojis ierakstu domes sēdes protokolā par balsošanas rezultātiem jautājumā par darba samaksas nolikumu, iepriekš informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecināja, ka, izskatot minēto jautājumu, deputātu balsojumā tika pieņemts lēmums ar piecām balsīm "par" un divām "pret", apstiprinot darba samaksas nolikumu, saskaņā ar kuru pamatalga tika noteikta arī pašvaldības vadītājam.

Izvērtējot pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtos pierādījumus, secināts, ka pašvaldības vadītāja parakstītais domes sēdes protokols ir viltots - tajā norādīts, ka lēmums nav pieņemts, "pret" balsojot diviem un "par" tikai trīs deputātiem, bet diviem nepiedaloties, tostarp pašvaldības vadītājam, informēja KNAB.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosināja saukt pie kriminālatbildības Baložu pilsētas domes amatpersonu par dokumenta viltošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona mantkārīgā nolūkā, bet domes darbinieci - par tās atbalstīšanu.

Kriminālprocess sākts 2008.gada 29.februārī Rīgas pilsētas Galvenajā policijas pārvaldē, bet 2008.gada 9.septembrī pirmstiesas izmeklēšanas turpināšana uzticēta KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!