Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa bijušajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājam Ruslanam Balakleiskim par AS "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu nopludināšanu piemēroja 120 stundas piespiedu darba.

Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2013. gada spriedumu daļā par Balakleiska attaisnošanu par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tiesa atzina Balakleiski par vainīgu nelikumīgās darbībās ar krimināllietas materiāliem un dienesta pilnvaru pārsniegšanā un noteica piespiedu darbu uz 120 stundām, informē tiesā.

Balakleiskim piespriestā soda termiņā nolemts ieskaitīt viņa aizturēšanu uz divām dienām, kas atbilst 16 piespiedu darba stundām. Pārējā daļā spriedumu nolemts atstāts negrozītu.

Motivēts tiesas nolēmums būs pieejams 24. janvārī un tad spriedumu varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Pērn tiesas debatēs prokurors apsūdzēto lūdza sodīt ar tādu pašu sodu, kādu viņš bija lūdzis apelācijas instancē pirmo reizi. Toreiz prokurors bija prasījis Balakleiski sodīt ar 280 stundu piespiedu darbu.

2015. gadā Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šajā krimināllietā atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Balakleiskis tika atzīts par vainīgu viņam inkriminētajā noziegumā. Rīgas apgabaltiesa pērn atcēla pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu un atzina apsūdzēto par vainīgu, sodot viņu ar 200 stundām piespiedu darba. Rīgas apgabaltiesa atcēla pirmās instances tiesas 2013. gada spriedumu daļā, kurā Balakleiskis tika attaisnots.

Apelācijas instances tiesa Balakleiski atzina par vainīgu gan par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem, gan dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tiesa nosprieda Balakleiski sodīt ar 200 stundām piespiedu darba.

Attaisnojošā sprieduma motīvu daļā tiesnesis bija norādījis, ka apstāklis, ka apsūdzētā lietošanā esošajā datu nesējā atrasti līdzīgi faili "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas krimināllietā esošajiem, vēl neapstiprina to, ka apsūdzētais šos failus ir nodevis publicēšanai masu medijiem, bet gan to, ka apsūdzētais ir neatļauti nokopējis krimināllietas materiālus. Pirmās instances tiesā noskaidrojās, ka ar "Latvenergo" lietas materiālos esošajiem failiem varēja rīkoties kā Balakleiskis, tā arī vairāki citi KNAB darbinieki.

Portāls "Pietiek.com" 2012. gada pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, "Latvenergo" bijušo viceprezidentu Meļko, bijušo uzņēmuma ražošanas tehnisko direktoru Gunāru Cvetkovu un uzņēmuma "Energy Consulting" vadītāju Livanoviču. Sarunas esot ierakstītas 2010. gadā, KNAB izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Pēc audioierakstu sarunu failu "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sāka dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kurš vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Balakleiskis iepriekš apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!