Foto: F64

Kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska lietā ASV tiesas spriedums gaidāms 14.decembrī, tiesa viņam varētu piespriest aptuveni divus gadus ilgu cietumsodu, pastāstīja advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Viņš paskaidroja, ka lietā ir panākta vienošanās un šāds kompromiss ir vērtējams pozitīvi, jo sākotnēji izskanējis, ka kibernoziegumos apsūdzētajam Latvijas iedzīvotājam varētu piespriest vairāk nekā 60 gadus ilgu cietumsodu.

Vārpiņš arī norādīja, ka tiesai tiks lūgts ņemt vērā to laiku, kuru Čalovskis pavadījis apcietinājumā Latvijā, kā arī to laiku, kas pavadīts ASV.

Ņemot vērā, ka apcietinājumā Čalovskis pavadījis krietni vairāk nekā gadu, cietumu Čalovskis varētu pamest jau pēc pāris mēnešiem. Vienlaikus vienošanās ir jāapstiprina tiesai un par konkrētiem termiņiem ir pāragri spriest, atzīmēja Vārpiņš.

ASV Čalovski apsūdz kibernoziegumos, skarot vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstošus datoru ASV. Ar Čalovska līdzdalību izstrādātais datorvīruss "Gozi" inficējis arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datoru. Ar vīrusa palīdzību tikusi iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāva ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā, liecina apsūdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!