Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai 2013.gada janvārī uzsāktā kriminālprocesa materiālus pret vairākām personām saistībā kukuļošanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu, informē biroja pārstāve Laura Dūša.

Kā vēstīts, 2013.gada sākumā KNAB īstenoja vairākas kratīšanas un tiesa apcietināja trīs personas - Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu, kā arī uzņēmējus Jāni Sprinovski un Gintu Sorokinu.

Tolaik portāls "Delfi" vēstīja, ka Daugavpils pašvaldības uzņēmuma "Daugavpils siltumtīkli" kukuļošanas lietā apcietinātais uzņēmējs un miljonārs Jānis Sprinovskis jau iepriekš nonācis mediju uzmanības lokā - viņš saistīts ar dažādiem mazo HES projektiem, bijušā ekspremjera Andra Šķēles biznesa interesēm un figurējis Latvijai sāpīgajā šķīrējtiesas procesā, kurā valsts zviedru vēja parku attīstītājiem zaudēja 1,6 miljonus latu.

Kā paziņojumā presei norāda KNAB, prokuratūrai nosūtīti 2013.gada janvārī uzsāktā kriminālprocesa materiāli pret septiņām personām saistībā ar valsts amatpersonu kukuļošanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Virkne noziedzīgo nodarījumu veikti saistībā ar Daugavpils domes kapitālsabiedrības "Daugavpils siltumtīkli" veiktajiem iepirkumiem.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka no 2011.gada sākuma līdz 2012.gada martam divi no lietā iesaistītajiem uzņēmējiem, apzināti maldinot par savām iespējām veikt darbības papildus emisijas kvotu iegūšanā, no diviem pašvaldību un trim privātiem uzņēmumiem izkrāpa ievērojamus naudas līdzekļus - kopumā ap 850 000 eiro.

Birojs norāda, ka divi no noziedzīgajos nodarījumos iesaistītajiem uzņēmējiem  mantkārīga  nolūka vadīti un amatpersonu atbalstīti, ar nolūku krāpnieciskā veidā iegūt svešus naudas līdzekļus, sniedzot brokera pakalpojumu emisijas kvotu darījumā, izkrāpa no "Daugavpils siltumtīkliem" 80 396 eiro.

Apzinoties, ka emisijas kvotu maiņas darījuma līgumā nav paredzēta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmaksa, amatpersona veica dokumentu viltošanu, tos nomainot un tā pašvaldības  kapitālsabiedrībai radot 58 022 eiro zaudējumus.

KNAB izmeklēšanas gaitā noskaidrojis, ka "Daugavpils siltumtīkli" iepirkumu darījumos iesaistītajai amatpersonai tika nodots 10 000 eiro kukulis. 

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās  2013.gada  30. janvārī starpniekiem nodeva kukuli 120 000 eiro tālākai nodošanai valsts amatpersonai, kas ieņem atbildīgu amatu Daugavpils pilsētas domē, norāda KNAB. 

Kukulis tika paredzēts par labvēlīgiem lēmumiem kāda komersanta interesēs, izslēdzot jebkura cita pretendenta dalību "Daugavpils siltumtīkli" iepirkumā, tādējādi pārkāpjot negodīgas konkurences aizliegumu. 

Amatpersonai paredzēto kukuli iepirkumos ieinteresētie starpnieki daļēji piesavinājās, katrs paņemot 30 000 eiro, bet amatpersonai tika nodoti 60 000 eiro.

Līdz ar to KNAB norāda, ka iegūtie pierādījumi ļauj septiņas personas atzīt par aizdomās turētajām noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. 

Par aizdomās turētajām kukuļņemšanā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un krāpšanas atbalstīšanā tiek lūgts atzīt divas Daugavpils pašvaldības amatpersonas, viena no tām ir amatpersona, kas pašvaldībā ieņem atbildīgu stāvokli.

Divus uzņēmējus tiek lūgts atzīt par aizdomās turētajiem krāpšanā lielā apmērā, kukuļdošanā un  dienesta  stāvokļa  ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, vēl divus uzņēmējus - kukuļošanas starpniecībā, kukuļa piesavināšanās un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, bet vēl vienu komersantu krāpšanā lielā apmērā un krāpšanas atbalstīšanā.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!