Foto: Freepik.com/ Drazen Zigic

Arvien biežāk darba devēji dod priekšroku darbiniekiem ar augstāko izglītību – tā ir tendence, kas mainās atbilstoši ekonomikas un darba tirgus prasībām. Piemēram, ASV, pēc "Georgetown University Centre on Education and the Workforce" datiem, darba devēju pieprasījums pēc darbiniekiem ar bakalaura grādu kļūst arvien izteiktāks – tiek prognozēts, ka līdz 2031. gadam apmēram 42% ASV darbvietu tiks pieprasīts vismaz bakalaura grāds (salīdzinājumā ar 36% 2021. gadā).[1] Kā liecina Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas dati, Latvijā 2021. gadā augstskolās studēja apmēram 77 000 cilvēku[2] , savukārt 2024. gadā studē ap 74 000 studējošo, skaita samazinājumu saista ar iedzīvotāju skaita samazināšanos Latvijā, nevis ar nevēlēšanos iegūt augstāko izglītību[3]. Tātad augstskolu beidzēju, iespējams, kļūst mazāk, taču darba devēju prasības pret darbiniekiem tikai aug. Šādā situācijā ir īpaši svarīgi iegūt tādu izglītību, kas darba tirgū kotējas augstu. Kuras no augstskolām Latvijā tiek visaugstāk novērtētas tieši no darba devēju puses?

Darba devēju atzītāko augstskolu TOP 3 – ilggadēji nemainīgs

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) informācija apstiprina, ka laba izglītība var nodrošināt līdz pat 30% lielāku algu.[1] Ko nozīmē laba izglītība uzņēmējdarbībā? Lai atbildētu uz šo jautājumu, jājautā tiem, kas studentu zināšanas un prasmes novērtē reālā darba vidē – tātad uzņēmējiem un darba devējiem. Šī mērķa īstenošanai nu jau vairāk kā desmit gadus karjeras platforma "prakse.lv" sadarbībā ar LDDK veic ikgadēju darba devēju aptauju – tajā tiek noskaidrots, kuras Latvijas augstskolas sagatavo darba tirgū pieprasītākos darbiniekus. 2023. gadā aptaujā piedalījās ap 2700 darba devēju un TOP 3 vērtīgāko augstākās izglītības iestāžu vidū ir atzīta Biznesa augstskola "Turība". Arī 2023. gada nogalē SKDS veiktajā Latvijas uzņēmēju aptaujā, Biznesa augstskola "Turība" jau sesto gadu pēc kārtas ierindojas starp atzītākajām biznesa izglītības augstskolām Latvijā, stabili saglabājot savu vietu TOP 3. Šajā aptaujā 750 apzinātajos mikro, mazajos, vidējos un lielajos uzņēmumos visā Latvijas teritorijā darba devēji 18 augstskolu konkurencē nosaka tieši tās, kuru devumu izjūt savā ikdienas darba ritmā.[2]

"Turība" augstskola, kurā iegūst gan zināšanas, gan praksi

"Esam gandarīti par to, ka Biznesa augstskola "Turība" turpina būt darba devēju atzītāko augstskolu pirmajā trijniekā. Mūsu devīze “Biznesa domāšana katrā programmā” atspoguļo mūsu vērtības, un tās redzamas arī darba devēju novērtējumā. Novērtējuma pamatā esošā ciešā sadarbība ar darba devējiem, kas pati par sevi nav "Turības" pašmērķis, bet gan ilgstoša darba rezultāts, lai dotu iespēju mūsu absolventiem iespējami droši un pārliecināti justies darba tirgū," panākumus komentē Biznesa augstskolas "Turība" rektore Zane Driņķe.[3] Svarīgi ir arī tas, cik lielu novērtējumu iegūst studiju programmas attiecīgajās augstskolās. Biznesa augstskolas "Turība" programmu vidū par vērtīgākajām atzītas, piemēram, Tiesību zinātņu, Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadības, Sabiedrisko attiecību programma, bet pirmajā vietā bakalauru studiju programmā ievietota tieši Uzņēmējdarbības vadības programma. Gan studiju programmu, gan studentu novērtējumu komentē Biznesa augstskolas "Turība" Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Evija Kļave: "Uzņēmēju novērtējums nebūt nav nejaušība. Mūsu mācībspēku sastāvā ir daudz uzņēmējdarbībā iesaistītu speciālistu, dažādu nozaru profesionāļu, kas paši ir darba devēji un uzņēmumu vadītāji. Līdz ar to viņi uz studentiem raugās kā uz topošajiem komandas dalībniekiem, vadītājiem un sadarbības partneriem. Svarīgs faktors ir arī prakses apjoms studiju laikā – vidēji 60% no studiju programmā apgūstamajām zināšanām un prasmēm tiek iegūtas reālā darba vidē. Tā mūsu studentiem ir būtiska priekšrocība attiecībā pret tiem, kas studiju laiku ir pavadījuši galvenokārt teorijas pasaulē. Praktiski pielietojamas zināšanas ir tas, kas ļauj 80% mūsu studentu dibināt savus uzņēmumus vai uzsākt darbu jau studiju laikā."

Studiju programmas tiek pastāvīgi pilnveidotas atbilstoši darba tirgū pieprasītajām zināšanām un prasmēm. Atsaucoties studētgribētāju interesei un sekojot nozaru attīstībai, Biznesa augstskola "Turība" no 2024. gada piedāvā arī divas jaunas programmas – "Estētiskā kosmetoloģija" un "Ārstnieciskā masāža".

Studijas "Turībā" – ieguvums gan pēc vidusskolas, gan vēlāk dzīvē

Foto: Biznesa augstskola Turība

Izvēloties augstskolu studijām, noteikti aplūkojiet arī Biznesa augstskolas "Turība" piedāvājumu, kurā starp vairāk nekā 30 dažādām studiju programmām ikviens, kurš vēlas būt savas karjeras veidotājs un noteicējs, atradīs piemērotāko.

Šī izglītība ir piemērota tiem, kas vēlas iegūt gan profesionālās zināšanas un krāt praktisko pieredzi, apgūt biznesa domāšanu, gan pilnveidot un attīstīt izcilam profesionālim nepieciešamo kvalifikāciju un personības īpašības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!