Iespējams, gāzes eksploziju trīsstāvu dzīvojamajā mājā Saldus rajona Brocēnos izraisījis nepievienots, bet atvērtā stāvoklī atstāts gāzes balons, kas atradies kāda dzīvokļa dzīvojamajā istabā. Tiek lemts par krimināllietas ierosināšanu.
Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Saldus brigādes komandieris Māris Griguts, galvenie glābšanas darbi ir paveikti naktī un patlaban no jauna neviens bojā gājušais vai cietušais nav atrasts.

Griguts informēja, ka, pārmeklējot sprādzienā cietušās ēkas pagrabu, vairāk neviens bojā gājušais vai cietušais nav atrasts. Patlaban Saldus ugunsdzēsēji notikuma vietā gaida ekspertus no Rīgas, lai novērtētu ēkas tehnisko stāvokli.

Saldus domes priekšsēdētājs Arvīds Mēters aģentūrai LETA norādīja, ka pašvaldības ārkārtas sēde tiks sasaukta plkst.14. Tajā tiks lemts, ko darīt ar visiem ēkas 24 dzīvokļiem, bet vispirms tiks izskatīts jautājums par 12 jaunu dzīvokļu piešķiršanu eksplozijā cietušajiem. Iespējams, tiks pārtraukts privatizācijas process tiem pašvaldības rīcībā esošajiem dzīvokļiem, kuri ir nodoti izsolei.

Pašlaik domes Sociālais dienests sprādzienā cietušajiem, no kuriem daži ir palikuši bez iztikas līdzekļiem, sniedz sociālo palīdzību - nodrošina ar ēdināšanu, medicīnisko palīdzību, zālēm un pirmās nepieciešamības priekšmetiem.

Trīs eksplozijā cietušie un Saldus slimnīcā ievietotie cilvēki nav guvuši smagas traumas. Diviem cietušajiem ir iegurņa sasitumi un smadzeņu satricinājums.

Šodien ugunsdzēsēji plāno panākt, lai eksplozijā cietusī ēka neapdraudētu apkārtējo drošību. Visticamāk, ka mājas viena gala siena, kas ir atšķelta un sasprāgusi, tiks nojaukta, jo blakus cietušajai ēkai atrodas bērnudārzs.

Kā aģentūrai LETA sacīja Saldus rajona policijas pārvaldes priekšnieks Juris Briķis, Saldus policija, konsultējoties ar vietējo prokuratūru, šodien līdz pēcpusdienai plāno izlemt par krimināllietas ierosināšanu saistībā ar šo sprādzienu.

Briķis norādīja, ka pašlaik notikuma vietā strādājot eksperti, lai izlemtu, ko turpmāk darīt ar pussagruvušo māju, bet pašvaldības pārstāvji nodarbināti ar atlikušo mājas iedzīvotāju izmitināšanu un zaudējumu novērtēšanu.

Pēc Briķa teiktā, negadījumā bojā gājušo un cietušo skaits pēdējās stundās neesot mainījies, arī bezvēsts pazudušo neesot, jo visi mājas iedzīvotāji esot apzināti. Lielākā daļa no viņiem izmitinājušies pie radiniekiem, savukārt cietušajiem, kuriem neesot bijis kurp doties, izmitināti vietējā sporta kompleksā.

Izsaukumu uz Brocēniem VUGD darbinieki vakar saņēma plkst.20.43. 40 litru gāzes balona eksplozijā daļēji sagruva pašvaldībai piederoša trīsstāvu dzīvojamā māja Brocēnos, Liepu ielā 2, gājuši bojā trīs cilvēki.

Gāja bojā 25 gadus veca sieviete un viņas divus gadus vecais dēliņš, kā arī 31 gadu vecs vīrietis. Bojā gājušais vīrietis pa nakti atrasts daļēji sabrukušās ēkas gruvešos.

No ēkas gruvešiem izglābta deviņus gadus veca meitene. Evakuētas 83 un 72 gadus vecas sievietes. Viņas nogādātas Saldus slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!