Ekonomikas policijas pārvaldes darbinieki aizdomās par valsts līdzekļu izkrāpšanu lielos apmēros aizturējuši divas SIA „Orto Pluss” amatpersonas un iespējamais krāpšanas organizators atrodas meklēšanā, portālam “Delfi” pastāstīja Valsts policijā.
Pamatojoties uz policijas rīcībā nonākušo informāciju tika veikta tehnisko palīglīdzekļu ražotājfirmas SIA „Orto Pluss” darbības pārbaude, kuras laikā tika konstatēti būtiski likumpārkāpumi.

Minētais uzņēmums, kas regulāri kopš 1999.gada bija uzvarējis valsts izsludinātajā konkursā par speciālo tehnisko palīglīdzekļu jeb protēžu ražošanu un uzstādīšanu, iesniegtajās atskaitēs Valsts aģentūrai SIA „Tehnisko palīglīdzekļu centrs” uzrādīja nepatiesu informāciju par cilvēku skaitu, kuriem ir izgatavotas protēzes. Rezultātā saņemot atmaksu no valsts līdzekļiem pat it kā uzstādītām protēzēm.

2004.gada 2.augustā par noziedzīgo nodarījumu tika ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas „Par krāpšanu lielā apmērā”.

6.oktobrī aizdomās par šo likumpārkāpumu policijas darbinieki aizturēja SIA „Orto Pluss” valdes priekšsēdētāju. Dienu vēlāk tika aizturēts vēl kāds uzņēmuma valdes loceklis.

Pašlaik policija meklē vēl vienu uzņēmuma valdes locekli, kurš, iespējams, ir bijis minētās krāpšanas organizators.

Līdz šim brīdim izmeklēšanas laikā izdevies apzināt aptuveni 5000 gadījumus, kad uzņēmums, valsts pasūtījuma ietvaros, it kā izgatavojis un uzstādījis cilvēkiem protēzes un saņēmis par to atmaksu no valsts līdzekļiem. Taču cietušo skaits varētu pieaugt.

Kā liecina policijas rīcībā esošā informācija, tad pretlikumīgās darbības varētu ilgt aptuveni divus gadus un uzņēmuma amatpersonas no valsts paspējušas izkrāpt vairākus tūkstošus latu.

Pastāv iespēja, ka aizturētās personas noziedzīgā ceļā iegūtos līdzekļus ieguldīja kustamajā un nekustamajā īpašumā, līdz ar to policijā tiek lemts jautājums arī par krimināllietas ierosināšanu pēc Krimināllikuma 195.panta „Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu”.

Aizturētie savu vainu atzinuši un tiesa viņiem piemērojusi drošības līdzekli parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu. Turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!