Foto: LETA
Patlaban "Kremļa blogeris" Greiems Filipss ir izbraucis no Latvijas, portālam "Delfi" sacīja Iekšlietu ministrijā.

Vaicāta par Filipsa ierašanos Latvijā, neskatoties uz viņa iekļaušanu "Melnajā sarakstā" pēc 16. marta notikumiem, nozares ministrija skaidroja, ka robežkontroles atcelšana uz Šengenas zonas iekšējām robežām un brīva personu pārvietošanās ir viens no Šengenas pamatprincipiem.

Greiems Filipss ir iekļauts to ārzemnieku sarakstā, kuram ieceļošana Latvijā ir aizliegta, taču viņam nav lieguma iebraukt un uzturēties citās ES dalībvalstīs. Līdz ar to viņam ir iespēja šķērsot jebkuru Šengenas robežu, izņemot Latviju, pauda ministrijā.

Ja ārzemnieks ir ieceļojis Latvijā, neievērojot lēmumu par iekļaušanu to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā ir aizliegta, Valsts robežsardze Imigrācijas likuma noteiktajā kārtībā pieņem lēmumu par piespiedu izraidīšanu.

Taktisku apsvērumu dēļ Iekšlietu ministrija nekomentē konkrēto gadījumu, taču vienlaikus norāda, ka katrs gadījums ir individuāls un pasākumi personas izraidīšanai tiek īstenoti atbilstoši drošības apdraudējumam.

Vienlaikus ministrija informē, ka informācijas apmaiņa starp ES dalībvalstīm ir atbilstoša šo personu radītajiem draudiem. Piemēram, ES valstu pilsoņi, kuri ir devušies uz Sīriju vai citiem konfliktu reģioniem, rada draudus ikvienas ES dalībvalsts drošībai, tāpēc šādu personu pārvietošanās izraisa pastiprinātu ikvienas ES valsts tiesību aizsardzības institūciju interesi.

Iekšlietu ministrija aicina nepiedēvēt pārāk lielu nozīmi Filipsa darbībām, skaidrojot, ka "tā saucamais žurnālists acīmredzami bija nelikumīgi iebraucis Latvijā ar mērķi radīt ažiotāžu, lai diskreditētu ES vērtības".

Jau ziņots, ka tā dēvētais "Kremļa blogeris" jeb prokrieviski noskaņotais britu izcelsmes aktīvists Greiems Filipss tviterī un sociālajā tīklā "Facebook" ziņojis par savu ierašanos Latvijā par spīti tam, ka šī gada martā iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!