Foto: LETA
Krimināllietā par bērna nāvi dzemdībās Jūrmalas slimnīcā apsūdzētos ārstus, kuriem ceturtdien apelācijas instances tiesa piesprieda 38 000 eiro naudas sodu, valsts apsūdzības uzturētāja lūgusi tiesu sodīt ar cietumsodu, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Jau ziņots, ka 27. aprīlī Rīgas apgabaltiesa pasludinājusi saīsināto spriedumu krimināllietā pret diviem ārstiem – ginekologiem –, kuri kādas pacientes dzemdībās nolaidīgi pildījuši savus profesionālos pienākumus. Tas viņu neuzmanības dēļ bijis par iemeslu jaundzimušā nāvei. Tiesa abus mediķus atzinusi par vainīgiem noziedzīgā nodarījumā pēc Krimināllikuma 138. panta 2. daļas, piemērojot katram no apsūdzētajiem naudas sodu 100 minimālo mēnešalgu jeb 38 000 eiro apmērā.

Prokuratūrā norāda, ka Rīgas apgabaltiesa atcēlusi pirmās instances tiesas spriedumu daļā par apsūdzētajiem piespriesto sodu, kā arī daļā par procesuālo izdevumu piedziņu. Apelācijas instances tiesa, piemērojot Krimināllikuma 49.1 panta 1. daļas 3. punktu, noteikusi apsūdzētajiem vieglāku soda veidu, nekā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu paredzēts Krimināllikuma 138. panta 2. daļā.

Pirmās instances tiesa 2015. gada februārī abus apsūdzētos atzina par vainīgiem pēc Krimināllikuma 138. panta 2. daļas, vienam no ārstiem piemērojot brīvības atņemšanu uz vienu gadu un trim mēnešiem. Savukārt otrs apsūdzētais tika sodīts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Toreiz arī abiem apsūdzētajiem piespriestā soda apmērs un veids sakrita ar prokurores tiesas debatēs izteikto viedokli par nosakāmo sodu, taču Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore par Jūrmalas pilsētas tiesas spriedumu iesniedza apelācijas protestu. Valsts apsūdzības uzturētāja lūdza atcelt spriedumu daļā par papildsoda – tiesību atņemšanas nodarboties ar ārstniecību uz vienu gadu – nepiemērošanu abiem apsūdzētajiem, kā arī daļā par procesuālo izdevumu piedziņu par advokātu darbu pirmās instances tiesā no apsūdzētajiem pilnā apmērā.

Pirmās instances tiesas spriedumu pārsūdzēja arī cietušā pārstāvis un apsūdzēto advokāts.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesas debatēs apelācijas instances tiesā lūdza Jūrmalas pilsētas tiesas spriedumu daļā par abiem apsūdzētajiem piespriesto soda veidu atstāt negrozītu. Tomēr Rīgas apgabaltiesa 27. aprīlī nospriedusi nepiemērot apsūdzētajiem papildsodu, tādējādi noraidot prokurores protestā izteikto lūgumu. Savukārt apelācijas protests daļā par procesuālo izdevumu piedziņu no apsūdzētajiem pilnā apmērā apmierināts, informē prokuratūrā.

Tā kā apelācijas instances tiesa apsūdzētajiem piespriedusi vieglāku soda veidu, nekā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu paredzēts Krimināllikuma 138. panta 2. daļā, un tā kā tas nesakrita arī ar prokurores tiesas debatēs pausto pozīciju, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore pēc iepazīšanās ar pilna sprieduma tekstu pieņems lēmumu par kasācijas protesta iesniegšanu.

Jau vēstīts, ka divi SIA "Jūrmalas slimnīca" ārsti pieļāvuši medicīniskās aprūpes pārkāpumus, neievērojot Ārstniecības likumā noteiktās prasības. 2008. gada 15. martā apsūdzētie kādas pacientes dzemdībās nolaidīgi pildījuši savus profesionālos pienākumus. Pacientes jaundzimušā nāve iestājās 2008. gada 16. martā.

Pēc bērna nāves vecāki vērsās Veselības inspekcijā. Tā atklāja pārkāpumus ārstēšanā. Vecāki devās uz policija, kas sāka kriminālprocesu. Lietas izskatīšanas laikā tika nomainīts prokurors, un jaunais valsts apsūdzību uzturošais prokurors pēkšņi izlēma, ka kriminālprocess jāizbeidz. Tiesnese Solvita Glaudāne, kuru pēc vairākiem disciplinārpārkāpumiem atcēla no tiesneša amata, lēma par kriminālprocesa izbeigšanu. Cietušie lēmumu pārsūdzēja augstākā tiesas instancē, un tā lēmumu atcēla kā nepamatotu. Jūrmalas tiesai lieta bija jāskata atkārtoti.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore pievienojās cietušo pārstāvja apelācijas sūdzībai un lūdza pirmās instances tiesas lēmumu atcelt un krimināllietu nosūtīt jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesai, jo bijuši pieļauti procesuāli pārkāpumi.

Kriminālprocess jaunai iztiesāšanai Jūrmalas pilsētas tiesā tika saņemts 2012. gada 8. oktobrī. Pirmās instances tiesa 2015. gada februārī abus apsūdzētos atzina par vainīgiem viņiem inkriminētajā noziegumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!