Foto: F64
Kukuļošanā apsūdzēto bijušo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Finanšu ministrijas augsta ranga darbinieku Vladimiru Vaškeviču, iespējams, iegāzusi DNS un smaržu analīze, liecina portāla "Pietiek.com" publicētais lēmums par lietas nodošanu tiesai, kurā teikts, ka uz naudas, kuru saskaņā ar apsūdzību Vaškevičs devis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ziņotājam, eksperti atraduši SIA "Kravu terminālis" līdzīpašnieka Vasīlija Rožkova smaržas.

Portāla publicētajā lēmumā par lietas nodošanu tiesai, no kura dzēstas visas norādes uz amatpersonu, kuras liecības ir galvenais pamats Vaškeviča apsūdzībai, teikts, ka odoroloģiskajā jeb smaržu ekspertīzē uz kukuļa naudas atrastas vājas Rožkova smaržas. Savukārt uz sarkanas krāsas gumijām, ar kurām bijusi apsieta nauda, DNS ekspertīzēs konstatēts Vaškeviča bioloģiskais materiāls.

Portāls vēsta, ka saskaņā ar apsūdzību Vaškevičs kukulī nodevis 23 700 eiro (16 656 latus) un 2400 latus. Portāla publiskotajā lēmumā teikts, ka Vaškevičs darbojies Rožkova interesēs un viņa interesēs nodevis kukuli. Tomēr pierādījumu trūkumu dēļ process pret Rožkovu izbeigts.

Lēmums liecina, ka Vaškevičs un amatpersona, kas vēlāk par kukuļošanu paziņoja KNAB, vairākkārt tikušās dažādās vietās – gan lielveikalu un boulinga centru stāvlaukumos, gan kafejnīcās un restorānos. Pēc pirmās naudas nodošanas reizes, kas izpaudusies kā naudas paciņas atstāšana ziņotāja automašīnā, liecinieks vēl nav ziņojis KNAB par kukuļošanas mēģinājumu, taču pēc tam, kad Vaškevičs sācis tikšanās reizēs runāt par konkrētām darbībām, kas amatpersonai būtu jāveic, tā vērsusies pie korupcijas apkarotājiem un tālāk, līdz Vaškeviča aizturēšanai rīkojusies saskaņā ar KNAB izstrādāto plānu, liecina portāla publiskotais lēmums.

Jau ziņots, ka pērn 1.februāri KNAB veica kratīšanu Vaškeviča kabinetā, kur tika izņemti atsevišķi dokumenti, kā arī viņa darba dators. Sākotnēji Vaškevičam kā drošības līdzeklis šajā kriminālprocesā tika piemērots apcietinājums, kas vēlāk tika grozīts pret citiem drošības līdzekļiem, un pēc drošības naudas samaksāšanas Vaškeviču no apcietinājuma atbrīvoja.

Uzreiz pēc atbrīvošanas no apcietinājuma intervijā interneta portālam "Kriminal.lv" Vaškevičs atzina, ka nav vainojams viņam uzrādītajās apsūdzībās, tāpēc viņš kā cilvēks, kurš labi pārzinot operatīvo darbību un izmeklēšanas procesu, palīdzēs šīs lietas izmeklētājiem noskaidrot taisnību.

Kriminālprocesu uzraugošais prokurors Miglāns pēc Vaškeviča apcietināšanas teica, ka kukuļi augstai VID amatpersonai doti vairākkārt. Kriminālprocess esot sākts pērn janvārī, un izmeklēšanas laikā veiktas vairākas operatīvās darbības, tostarp fiksēts, ka Vaškevičs atkārtoti dod kukuļus.

Prokurors iepriekš bija ļoti atturīgs, atbildot uz jautājumiem par iespējamo kukuļu saņēmēju, tomēr viņš norādīja, ka tā ir augsta VID amatpersona, kuras pakļautībā atrodas vai vismaz atradās operatīvie darbinieki.

Mediji vēlāk vēstīja, ka kukulis, iespējams, dots VID ģenerāldirektora vietniekam muitas jomā Tālim Kravalim. Viņš gan iepriekš sacīja, ka nevar apstiprināt šo informāciju, un no sīkākiem komentāriem atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!