Foto: Shutterstock

Valsts policijas darbinieki pabeiguši izmeklēšanu lietā par aptuveni 20 000 eiro izspiešanu no 39 personām ar pedofilijas nosliecēm.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts policijā, pēc izmeklētāju rīcībā esošās informācijas grupa uz noziedzības ceļa stājusies pagājušā gada aprīlī un turpinājusi veikt noziegumus gandrīz pusotra gada garumā. Kopumā no 39 personām izspiesti aptuveni 20 tūkstošus eiro.

Nozieguma shēma aizgūta no Krievijas, liecina Valsts policijas sniegtā informācija.

Naudas izkrāpēji savus upurus meklējuši sociālajos tīklos, izveidojot profilu it kā nepilngadīgai meitenei. Viltus profilā ievietotā informācija liecinājusi, ka meitene vēloties nodibināt intīmas attiecības.

Kad viltus profila īpašniecei izdevies nodibināt sakarus ar potenciālo upuri, sarunāta tikšanās, kas parasti notikusi nomaļās vietās. Taču tikšanās laikā vīriešus sagaidījis pārsteigums – nepilngadīgas meitenes vietā bijusi sieviete un vairāki vīrieši, kas viņu filmējuši.

Policijai zināms, ka šī grupa varētu būt iedvesmojusies no līdzīgiem gadījumiem Krievijā, kas pirms kāda laika izpelnījušies lielu popularitāti sociālajos tīklos. Atšķirība starp Latvijas un Krievijas gadījumiem bijusi tāda, ka Krievijā viss safilmētais materiāls vēlāk publicēts internetā. Savukārt Latvijā izmantots, lai izspiestu naudu.

Valsts policijas darbinieki noskaidrojuši, ka kopā no 39 vīriešiem, kuri ieradās uz tikšanos ar nelikumīgā veidā iegūti aptuveni 20 tūkstoši eiro. Izmeklētāju rīcībā ir informācija, ka noziegumu apmēri plānoti plašāki. Personas vēlējušās iegūt vismaz 60 tūkstošus eiro, norāda Valsts policija.

Likumsargi lēš, ka, iespējams, viņi būtu turpinājuši savas pretlikumīgās darbības, taču vasaras beigās policisti visus piecus aizdomās turētos – četrus vīriešus un vienu sievieti – aizturēja.

Aizturētā sieviete tāpat kā trīs no aizturētajiem vīriešiem dzimusi 1988. gadā, bet atlikušais aizdomās turētais dzimis 1979.gadā. Neviens no viņiem agrāk nav nonācis policijas redzeslokā.

Valsts policija izmeklēšanu šajā lietā pabeidza un nosūtīja kriminālvajāšanai oktobra pirmajā pusē. Vienlaikus policija uzsver, ka izmeklēšanu tā pabeigusi tieši par izspiešanu. Patlaban turpinās pārbaudes, lai noskaidrotu arī citus noziegumus, kas netieši varētu būt saistīti ar šo lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!