Foto: LETA
Naktī uz piektdienu Valsts vides dienesta (VVD) Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes inspektori ap pusnakti Lielupē pie Dzintariem aizturēja maluzvejnieku grupu, kuri veica zveju ar tīkliem, pastāstīja VVD Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Rīgas sektora vadītājs Andris Strautiņš.

Aizturētās personas - Imantas iedzīvotāji Aleksandrs un Arnolds - inspektoriem paskaidroja, ka Lielupē tīklus ievietojuši pirms piecām diennaktīm.

Maluzvejnieku lomā atradās daudz līdaku, kā arī nedaudz plaužu un raudu. Pēc provizoriskiem aprēķiniem, zivju resursiem nodarītie zaudējumi ir 1000 latu, taču bez tā pārkāpējiem būs jāmaksā arī administratīvais sods, kas paredzēts no 200 līdz 500 latiem, informēja Strautiņš.

VVD inspektors pauda pateicību zemledus makšķerniekiem, kuri visbiežāk par šādiem pārkāpējiem paziņo vides inspektoriem. Zemledus makšķernieki bieži informē par nelikumīgi ieliktiem tīkliem, murdiem, ūdām, un pārsvarā šī informācija arī apstiprinās.

Strautiņš minēja, ka viens no pārkāpējiem nonācis jau inspektoru redzes lokā, jo, pēc dabassargu reģistriem, maluzvejnieks jau ir sodīts, lai arī tas bijis pirms pieciem gadiem par pārkāpumiem Babītes ezerā.

Visvairāk maluzvejnieki uzdarbojas pavasarī, kad zivis migrē uz nārsta vietām, taču arī ziemā ir maluzvejniecības gadījumi, neskatoties uz to, ka ziemā maluzvejniekiem ir apgrūtinoši apstākļi. Ziemā maluzvejniekiem grūtības sagādā tīklu ievietošana, un viens cilvēks to izdarīt nemaz nevar, tomēr ziemā ūdens ir auksts, tādēļ zivis tik ātri nebojājas un maluzvejnieki tīklu pārbaudīt dodas divas reizes nedēļā naktī, kad domā, ka tuvumā neviena nebūs.

Sodi par maluzvejniecību ir bargi, tādēļ Strautiņš aicina cilvēkus padomāt, pirms iet uz nelegālo zveju.

Tāpat zvejniekiem un makšķerniekiem tiek atgādināts, ka tuvojas līdaku lieguma laiks. No 1.marta līdz 30.aprīlim makšķerniekiem un zvejniekiem lomā ir aizliegts paturēt līdakas. Aizlieguma laikā sods par vienu līdaku ir 100 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!