Foto: LETA

Kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīts kriminālprocess pret divām personām, kuras organizēja nodokļu krāpniecību kāda uzņēmuma, kas nodarbojās ar apsardzes pakalpojumu sniegšanu, interesēs, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Kriminālprocess kriminālvajāšanas uzsākšanai par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas atbalstīšanu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai tika nosūtīts novembra nogalē.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka kāda uzņēmuma, kas sniedz apsardzes pakalpojumus, amatpersona organizēja fiktīvu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas. Savukārt kāda ar kravu pārvadājumiem saistīta uzņēmuma amatpersona sagatavoja un parakstīja viltotos sadarbības dokumentus, tādējādi atbalstot minētās noziedzīgās darbības, informē VID.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli (PVN), reāli strādājošs apsardzes uzņēmums savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušu darījumu dokumentus ar fiktīviem uzņēmumiem par specifisku elektrības kabeļu iegādi un tālāku pārdošanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka fiktīvajos grāmatvedības dokumentos norādītie elektrības kabeļi nemaz netika nedz pirkti, nedz pārdoti. Tādējādi minētais apsardzes uzņēmums iepirka un pārdeva "tukšu gaisu" jeb reāli neesošas preces. Noziedzīgo darbību rezultātā apsardzes uzņēmums samazināja valsts budžetā maksājamos nodokļus, nodarot zaudējumus valsts budžetam 766 668,94 eiro apmērā.

Fiktīvo darījumu ķēdi kopumā veidoja astoņi uzņēmumi, un fiktīvo uzņēmumu amatpersonas bija Kazahstānas, Uzbekistānas, Moldovas, Baltkrievijas un citu valstu pilsoņi.

Lai mainītu finanšu līdzekļu izcelsmi, tika izmantoti Kiprā reģistrēti banku konti jeb "ofšori". Tādēļ tiesiskās palīdzības lūgumu ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji sadarbojās ar Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas, Moldovas, Uzbekistānas, Kazahstānas un Kipras tiesību aizsardzības iestādēm.

Lai atlīdzinātu valsts budžetam radītos zaudējumus, attiecībā uz minēto apsardzes uzņēmumu tika pieņemts lēmums uzsākt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu juridiskai personai. Kriminālprocess tika nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai saskaņā ar Krimināllikuma 218. panta 2. daļu un 20. panta 4. daļu. Abām personām, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!