Foto: LETA
Šīs nedēļas laikā ar speciāla lidaparāta, kas aprīkots ar īpašu infrasarkano staru kameru, palīdzību tika apsekotas Latvijas upes un ezeri, vērojot vai pie tiem nenotiek kādas pretlikumīgas darbības.

Eksperimentālo akciju īsteno Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki kopīgi ar Vides risinājumu institūtu, kurš arī sedz pasākuma izdevumus, portālu "Delfi" informēja Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Jakovļeva.

Akcijā tika izmantota divmotoru lidmašīna "BN2T-4S", kas aprīkota ar īpašu infrasarkano staru kameru, kas ļauj saskatīt dzīvu būtņu - kā cilvēku, tā dzīvnieku aktivitāti arī nakts laikā. Infrasarkano staru kameras jūtīgums un izšķirtspēja nodrošina to, ka pamanīts tiek pat vismazākais objekts uz zemes, kas izstaro siltumu.

Infrasarkano staru kamera uz vairāku desmitu kilometru attālumā esošo uztvērēju pārraida melnbaltu attēlu, ko iespējams aplūkot datorā vai TV ekrānā. Objekti, kas izstaro siltumu tiek attēloti melnā vai baltā krāsā un tos nepamanīt ir faktiski neiespējams. Pārraidītajam attēlam uzreiz iespējams noteikt GPS koordinātas, kas ļauj uz zemes esošajai speciālistu komandai noteikt kustīgo objektu precīzu atrašanās vietu dabā. Turklāt lidmašīna patrulēšanas režīmā var pavadīt gaisā līdz 10 stundām, kas dod iespēju vienas misijas laikā aptvert plašas teritorijas.

Lidmašīna pārlidoja dažādas Latvijas teritorijas - visvairāk tieši virs Gaujas Nacionālajā parkā esošajām upēm un ezeriem. Dabas aizsardzības pārvaldes vides inspektori izbrauca uz vairākām vietām, kur ar infrasarkano staru palīdzību tika konstatētas aizdomīgas cilvēku darbības pie ūdeņiem. Šoreiz inspektoriem pārbaudēs dabā gan būtiski pārkāpumi netika konstatēti. Pārbaužu laikā vienam makšķerniekam noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par makšķerēšanu bez makšķerēšanas kartes.

Nākotnē šāda inovatīvā pieeja palīdzētu daudz efektīvāk apkarot maluzvejniecību Latvijā, kā arī varētu nodrošināt daudz precīzāku dzīvnieku uzskaites veikšanu, vai, piemēram, identificēt robežpārkāpējus, sekmēt purvu, mežu masīvos apmaldījušos cilvēku atrašanu, kontrolēt vides piesārņojumu un pildīt vēl daudzus citus uzdevumus. Akcijā pielietotās tehnoloģijas savos pirmsākumos ir cēlušās no militārā sektora. Mūsdienās tās visā pasaulē arvien plašāk izmanto civiliem mērķiem, tajā skaitā dabas aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!