Foto: LETA
Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") ar uzņēmumiem SIA "Tineo" un SIA "Maxima Latvija", kā arī biedrību "Zolitūde 21.11." otrdien vienojies par "Tineo" piederošā Zolitūdes traģēdijas vietas zemes gabala Priedaines ielā 20 dāvināšanu Rīgai, portālu "Delfi" informēja "Maxima Latvija" korporatīvo attiecību vadītājs Ivars Svilāns.

Jau ziņots, ka Rīgas mērs bija sasaucis domes ārkārtas sēdi, lai lemtu Zolitūdes traģēdijas vietas zemes gabala pieņemšanu kā dāvinājumu ar mērķi izveidot piemiņas vietu.

"Maxima Latvija" un "Tineo" īpašnieku pārstāvis Igns Staškevičs tikšanās laikā uzsvēris, ka lēmums par teritorijas Priedaines ielā 20 dāvināšanu pieņemts jau pērn. "Tas ir mūsu ieguldījums un arī pienākums virzīt jautājumu par piemiņas vietas izveidi, tāpēc ceram, ka šis solis būs pavērsiena punkts cietušo piemiņas iemūžināšanai," sacījis uzņēmumu pārstāvis. 

Kā norādījis Svilāns, Rīgas mērs paudis pateicību uzņēmuma pārstāvjiem, ka viņi bez atlīdzības Rīgas domei nodevuši viņiem piederošo objektu ar nosacījumu, ka šajā vietā tiks izveidota piemiņas vieta. "Pateicoties šim lēmumam, mēs jau tagad varēsim sākt veidot piemiņas vietu, saskaņojot gan ar biedrību, gan Zolitūdes iedzīvotājiem," sacījis Ušakovs.

Savukārt "Maxima Latvija" vadītāja Jeļena Kondrašova norādījusi, ka uzņēmums visu laiku bijis līdzās, sniedzot palīdzību cietušajiem. Viņa minējusi, ka "sniegtā palīdzība" kopumā pārsniegusi divus miljonus eiro, bet uzņēmums "Tineo" rūpējies par teritorijas labiekārtošanu.

Kondrašova atkārtoti atgādināja, ka uzņēmums traģēdijas vietā nebija plānojis veikt komercdarbību un ir ieinteresēta ātrākai pieviņas vietas izvēlei. Vienlaikus uzņēmuma pārstāve norādījusi, ka lēmums par piemiņas vietas izskatu jāpieņem cietušo un bojāgājušo tuviniekiem, kā arī Zolitūdes mikrorajona iedzīvotājiem.

Gandarījumu par sadarbību un savstarpējo sapratni jautājumā par piemiņas vietas izveidi paudusi arī biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāja un bijusī 12. Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova. "Cietušie savu nostāju šajā jautājumā nemaina jau pusotru gadu: jaunbūvi Priedaines ielā 20 ir jānojauc, un 54 cilvēku bojāejas vietā ir jābūt piemiņas, nevis komercdarbības vietai. Sarunu ceļā tika pieņemts kopīgs lēmums, ka efektīvāk un tālredzīgāk zemes dāvinājumu būtu pieņemt Rīgas domei nevis biedrībai "Zolitūde 21.11.", jo tieši pašvaldības spēkos ir veikt efektīvu šī procesa administrēšanu un tādā veidā izpildīt mēra Ušakova solījumu izveidot Zolitūdē piemiņas vietu," dāvinājuma būtību komentējusi biedrības vadītāja.

Jau ziņots, ka Rīgas dome sarunās ar Lietuvas uzņēmuma "Maxima" pārstāvjiem vienojusies par to, ka 70% no īpašuma Zolitūdē, Priedaines ielā, nonāks pašvaldības rokās, otrdien intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" apliecināja Ušakovs. Pēc viņa teiktā, objekta līdzīpašnieks - "Maxima" - nolēmis uzdāvināt sev piederošos 70% objekta pašvaldībai, tādējādi dome kļūs par objekta līdzīpašnieku.

"Šis ir ārkārtīgi svarīgs solis, tas nozīmē, ka jau šogad varēsim sākt veidot pagaidu memoriālu," teica Ušakovs. Otram investoram - "Homburg" tādējādi objektā atliek 30%, tostarp dzīvojamā māja.

Ušakovs un biedrības "Zolitūde 21.11." pārstāve un bijusī Saeimas deputāte Regīna Ločmele – Luņova ar "Maxima Latvija" akcionāru pārstāvi no Lietuvas Ignu Staškeviču un uzņēmuma vadītāju Jeļenu Kondrašovu tikās pirms domes ārkārtas sēdes.

Jau ziņots, ka Ušakovs dzīvojamās mājas Zolitūdes traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, īpašniekiem ir piedāvājis zemesgabalu apmaiņas darījumu. Pašvaldība vēlas apmainīt neapbūvētu zemesgabalu, tādēļ, ja "Homburg Zolitude" darījumam piekritīs, ēka būs jānojauc.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!