Foto: AFP/Scanpix

Mediķi Teikā janvāra beigās aizturēto sevi par brīvo vilku dēvējošo skinhedu kustības atbalstītāju, kurš nosmacēja savu vecmāmiņu un savainoja policistu un ugunsdzēsēju, uzskata par nepieskaitāmu.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne pastāstīja, ka prokuratūra saņēmusi ekspertīzes atzinumu, kurā ārsts lūdz atzīt šo jaunieti par nepieskaitāmu un ievietot slēgta tipa medicīnas iestādē.

Pamatojoties uz to, prokuratūra lietu nodos tiesai, lai tā lemtu par medicīniska piespiedu līdzekļa piemērošanu.

Krimināllikumā teikts, ka pie kriminālatbildības nav saucama persona, kas nodarījuma izdarīšanas laikā atradusies nepieskaitāmības stāvoklī.

Tomēr personai, kas atzīta par nepieskaitāmu, tiesa piemēro medicīniskus piespiedu līdzekļus.

Ja persona nozieguma izdarīšanas laikā psihisko traucējumu vai garīgās atpalicības dēļ nav bijusi spējīga visā pilnībā saprast savu darbību vai to vadīt, tas ir, atradusies ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī, tai atkarībā no nodarījuma konkrētajiem apstākļiem tiesa var mīkstināt piespriežamo sodu vai šo personu atbrīvot no soda.

Personai, kura atzīta par ierobežoti pieskaitāmu, tiesa piemēro medicīniskus piespiedu līdzekļus.

Likums paredz vairākus medicīniskus piespiedu līdzekļus. Var piemērot ambulatorisku ārstēšanu medicīnas iestādē, ārstēšanu vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā vai ārstēšanu specializētā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi.

Personu, kas sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir atzīta par nepieskaitāmu vai ierobežoti pieskaitāmu pēc izdarītā nodarījuma rakstura un sava psihiskā stāvokļa dēļ nav bīstama sabiedrībai, tiesa var nodot to tuvinieku vai kopēju gādībā un medicīnas iestādes uzraudzībā.

Likums arī paredz iespēju, ka personām, kuras atzītas par ierobežoti pieskaitāmām, var noteikt ārstēšanu arī tai piemērotās brīvības atņemšanas vietās.

Jau vēstīts, ka policijā janvāra beigās tika saņemts izsaukums no ugunsdzēsējiem, lai policijas klātbūtnē uzlauztu durvis dzīvoklim Palmu ielā.

Pirms tam ugunsdzēsējiem zvanīja 80 gadu vecas sievietes radinieki par to, ka sirmgalve neatbild uz tālruņa zvaniem, un lūdza glābējus noskaidrot situāciju.

Kad ieradusies policija, durvis nevajadzēja uzlauzt, jo tās atvēris kundzes 20 gadu vecais mazdēls. Puisis apgalvojis, ka vecmāmiņa guļot gultā un ar viņu viss ir kārtībā. Policijai gan likusies aizdomīga puiša izturēšanās, un, pārbaudot dzīvokli, atklājās, ka vecmāmiņa ir mirusi.

Jaunietis, sapratis, ka pieķerts radinieces slepkavībā, paķēris 70 centimetru garu nazi un meties bēgt, pirms tam uzbrūkot durvīs stāvošam ugunsdzēsējam. Kāpņutelpā viņu aizturēja, taču vienam likumsargam bēglis paspēja iegriezt rokā. Gan ugunsdzēsējam, gan policistam nodarīti viegli miesas bojājumi.

Aizturētais nopratināšanā atzinies, ka no citas savas vecmāmiņas ieguvis 150 latu, tādēļ palūdzis naudu arī savai nu jau nogalinātajai vecmāmiņai, ar kuru dzīvoja kopā. Tā gan atšķirībā no radinieces naudu nedeva, taču puisis izmantojis paštaisītu elektrošoku, lai vecmāmiņu apdullinātu un pēc tam, pārmeklējot māju, naudu atrastu.

Sievieti neizdevās apdullināt, turklāt viņa sākusi saukt pēc palīdzības. Puisis, uz to reaģējot, paņēmis celofāna maisiņu un savu radinieci nosmacējis.

Jaunietis arī atzinies, ka esot skinhedu kustības atbalstītājs un nauda viņam bijusi vajadzīga, lai dotos uz Krieviju. Viņš apgalvojis, ka nav nevienas konkrētas kustības biedrs, bet, pēc paša vārdiem, ir brīvais vilks. Dzīvoklī policija atrada divas gāzes pistoles un vairākus priekšmetus, ar kuriem var nodarīt miesas bojājumus, piemēram, metāla nūju un ķēdes.

Policijā tika sākts kriminālprocess par slepkavību un uzbrukumu varas pārstāvim.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!