Foto: DELFI
Valsts policijas darbinieki Rīgā, Aspazijas bulvārī, man uzbruka, nepamatoti pielietoja spēku, bet vēlāk jau policijas iecirknī arī atņēma maku ar tur esošajiem 350 eiro, no kuriem 250 eiro neilgi pirms incidenta bija laimēti turpat, Aspazijas bulvārī esošajā spēļu zālē "Fēnikss", svētdien, 10. janvārī, ar mēnesi seniem notikumiem savā sociālā tīkla "Facebook" profilā dalās Salvis Kārkliņš (Salvis De Kārkliņš). Savukārt Valsts policija jaunieša apvainojumus noraida.

Kā liecina viņa ieraksts, notikumi risinājušies tieši pirms mēneša, viņa 29. dzimšanas dienā – 2015. gada 10. decembrī. Tā bijusi ceturtdiena, tāpēc jubilejas svinības bijušas klusas un šaurā lokā, četru cilvēku kompānijā. Pēc "mierīgas pasēdēšanas", kurā apēsta pica un iedzerts "Jack Daniel's", nākamajā rītā ap pulksten 7 viņš no Juglas devies uz Sarkandaugavu, bet pēc tam atpakaļ ar 5. tramvaju.

Salvis izkāpis pie Nacionālās operas un iegājis spēļu zālē "Fēnikss" Aspazijas bulvārī, lai "izmēģinātu dzimšanas dienas laimi". Pie bāra Salvis iegādājies šampanieša glāzi un spēļu automātā iemetis piecus eiro. Viņam jau pirmajā reizē izdevies laimēt 150 eiro, bet otrajā reizē viņš laimējis 100 eiro.

Turpināt spēlēt spēļu automātus viņš neesot palicis. Izejot no spēļu zāles, Salvis šķērsojis ceļu, kad pie viņa piestājusi Valsts policijas automašīna. No tās izkāpuši četri policijas darbinieki, kuri bez paskaidrojumiem, ar varu esot ievilkuši jaunieti mašīnā, turklāt iepūtuši viņam acīs gāzi. Pēc tam jaunietim uz trim stundām iestājies aklums un šoks.

"Durvis tiek aizcirstas, un policijas darbinieki smiedamies iekāpj mašīnā. Es lūdzu, lai man paskaidro, kas notiek, kāpēc tieku aizturēts? Uz ko man atbild: "Aizveries kropli, tūliņ tu redzēsi," raksta Salvis. Viņš atminas, ka ticis iedarbināts auto, kaucot riepām uzsākta braukšana, stūre tīšām tikusi raustīta no labās uz kreiso pusi, periodiski notikusi strauja bremzēšana un atkal ar joni uzsākta braukšana. "Tas viss, lai es tur, būdā, akls mētātos no viena stūra uz otru," situāciju aprakstījis Salvis.

Viņš skaidrojis, ka bijis šokā un dzirdējis policistu smieklus. ''Kas ir kropli? Redzi kādas mums te Latvijā bedres?''. Es sapratu, ka kaut kas nav kārtībā. Izvilku no kabatas telefonu, un uz aklo uzspiedu numuru ar cerību sazvanīt brāli. Brālis paceļ, es viņam lūdzu, lai piezvana policijai, jo ar mani kaut kādi neadekvāti policisti izrēķinās," raksta Salvis. Viņš stāsta, ka policisti viņa sarunu ar brāli izdzirdējuši un apturējuši savu auto.

"Durvis atveras, telefons tiek izrauts no rokām un pārlauzts uz pusēm. Pārlauzta tiek arī baterija. Tieku fiziski iespaidots un apsaukāts. Transports atsāk savu agresīvo kustību. Esmu vienkārši bezspēcīgs, nesaprotu, kur vedīs - varbūt uz mežu. Joprojām esmu šokā un neko neredzu. Acis tā ēd ārā, ka sāpes pierimstas tikai tad, ja tās sažmiedz no visa spēka. Nonākam kaut kādā galapunktā. Tieku apsaukāts, apsmiets un vests kaut kur," ar pārdzīvoto dalās jaunietis. Vēlāk viņam izdevies noskaidrot, ka pirmais pieturas punkts ir bijusi Tvaika iela, kur paredzēta alkohola pārbaude. Salvim, kurš joprojām neko neredz, tikuši mutē bāzti kaut kādi priekšmeti.

"Es lūdzos, lai izsauc "ātro palīdzību", lai man izmazgā acis. Saku, ka nepūtīšu ne trubā, ne kādas citas analīzes nenodošu, kamēr neko neredzu. Palīdzība, ko saņēmu, bija pulsa pārbaude! Tā arī nekādas analīzes netika noņemtas. Saslēgtu rokudzelžos mani ved ārā, turpinās manis izsmiešana un fiziska iespaidošana," raksta Salvis.

Pēc tam ar galvu pa priekšu policisti viņu iegrūduši mašīnā, kur viņš atkal ticis pazemots. Viens no policistiem viņam paziņojis, ka tālāk viņš tikšot vests uz policijas iecirkni Matīsa ielā. Uz jautājumu – par ko un kāpēc – kā atbildi viņš no policistiem saņēmis vēl vienu gāzes pūtienu sejā, kā arī policisti viņam "atlauzuši žokli" un iepūtuši ķīmisko vielu arī mutē.

"Es gandrīz nomiru. Tiešām es nevarēju elpot. Es domāju, ka miršu, bet viņi tikai smējās. No bailēm, ka nosmakšu, policijai saku, ka man ir astma un nevaru paelpot. Man sākās problēmas ar elpošanu - viss dega," pirms mēneša notikušo atceras Salvis.

Pēc tam policijas darbinieki sākuši saprast, ka "aizgājuši par tālu, un sākuši sacerēt lietu" pret aizturēto jaunieti. "Saka, ka es sēdēšot piecus gadus. Es vaicāju par ko? Atbilde ir ļoti vienkārša – par uzbrukumu policijai," policistu teikto atstāsta jaunietis.

Kā liecina jaunieša ieraksts sociālajā tīklā, Matīsa ielas iecirknī viņš dzirdējis kā policisti savstarpēji sarunājuši, cik kuram viņš sitis, un kā viss noticis. Policistu sarunā arī pavīdējis kādas prokurores vārds, kura "varētu liecināt, ka arī esot gājusi garām un redzējusi".

"Tieku izsmiets. Par mani vienkārši ņirgājas četras stundas un nekas netiek paskaidrots. Pamazām atveras acis. Sāku redzēt, redzu, ka pie griestiem ir kamera, tātad esmu kaut cik pasargāts. Palūdzu policistus, lai palaiž mani uz tualeti. Turp mani pēc ilgas lūgšanās arī palaiž. Aizejot uz tualeti, es izvelku naudu no maka un ielieku zeķē - katram gadījumam," savas darbības aprakstījis aizturētais Salvis.

Pēc tam policisti viņam paziņo par pārvešanu uz Ziemeļu iecirkni, kur pret viņu tiks sākts kriminālprocess par uzbrukumu policijai. "Esam izgājuši uz ielas pie tā paša Matīsa iecirkņa, man liek uzlikt rokas uz auto jumta, jo es tieku aizturēts uz divām diennaktīm. Tieku pārmeklēts. Manu salauzto telefonu, lādētāju, pasi ieliek maisiņā. No zeķes izvelk arī naudu - to ieliek starp pasi. Es vaicāju, kur maks? Maka vairs nav. Man tapa skaidrs - tie nav policisti, bet bērnībā no ļoti sliktām ģimenēm izrauti bērni, kas kļuvuši par noziedzniekiem," savās atziņās par piedzīvoto dalījies Salvis.

Ar automašīnu visi devušies uz Ziemeļu iecirkni. Esot automašīnā, policisti savā starpā sačukstējušies, lai maisiņu ar savām mantām iecirknī iedod ienest pašam Salvim. "Es sapratu, ka naudas tur vairs nebūs," pārdomas klāstījis aizturētais vīrietis.

Kad automašīna apstājusies un policisti viņam snieguši maisiņu ar viņa mantām, Salvis tās pieņemt atteicies. "Es atbildu, ka es viņam vairs neskaršos klāt, jo tur nav visu manu mantu. Man atbildēja: "Kā vēlies, bet policistu sejās parādījās tāds satraukums," atcerējās 29 gadus vecais Salvis, gan nepaskaidrojot, kad īsti atguvis redzi.

Policijas iecirknī viņam esot likuši nostāties ar seju pret sienu un uzdevuši "it kā provocējošus jautājumus". Uz tiem Salvis atbildējis, noliedzoši purinot galvu. "Policisti mani ar telefoniem filmē kā bērnudārzs. Ziemeļu iecirknī mani noturēja aptuveni divas stundas. Kā izrādās, es akls un ar saslēgtām rokām esmu diezgan izveicīgs - esot iespēris vienam policistam pa celi, otram - pa kāju. Un vēl uzpleci norāvis laikam ar zobiem," to, kas viņam inkriminēts, uzskaita aizturētais.

Taču arī Ziemeļu rajona iecirknī Salvja ceļš neesot beidzies. "Man saka, ka mani vedīs vēl uz Teikas iecirkni, noņemt pirkstu nospiedumus. Tiek pierakstītas manas mantas, kurās nav ne maka ar visiem dokumentiem, ne ap 350 eiro, bet izmeklētājs saka, ka man esot paveicies, jo divas "sutkas" nebūšot - esot piektdiena," raksta Salvis, retoriski vaicājot, vai to patiešām var nosaukt par veiksmi.

"Man ir pārplēsta jaka, pārlauzts telefons, sabojāta dzimšanas diena, nozagts maks un nozagta nauda, un man ir paveicies. Man ir krimināllieta par noziegumu, kuru neesmu izdarījis. Man ir uzlikta policijas uzraudzība - divas reizes nedēļā jāatzīmējas un no pulksten 23:00 līdz 6:00 jāatrodas mājās. Lieliska veiksme," ironizē vīrietis.

Viņš atklāj, ka ar iesniegumiem par notikušo vērsies Valsts policijas Iekšējās drošības birojā. Policistus uzraugošā iestāde pieņēmusi un uzklausījusi Salvja sūdzības, kā arī atklājusi daudzus pārkāpumus protokolu noformēšanā. "Trūkst parakstu, netika ne pieaicināts advokāts utt.. Probācijā nav manu dokumentu vēl šodien [svētdien, 10. janvārī – red.]. Esmu piesiets ne pie kā un nekādu jaunu ziņu man par šo lietu nav," raksta Salvis.

Kā savus pāridarītājus Salvis norādījis policistus no Matīsa iecirkņa R. Rāviņu un A. Konovalovu.

Savukārt policists Roberts Rāviņš savā "Facebook" rakstīja: "Mums Latvijā ir problēmas (neskaitāmas) ar alkoholismu, narkotikām un noziedzīgiem nodarījumiem, bet ar pasakām un domrakstiem problēmu nav! Lasiet un priecājieties, taču aizdomājaties, cik sekli ir jūsu prāti, ka lasiet tādu dzeju un ticiet tik zemam sabiedrības atkritumam. Zeme ir apaļa, viss nāks atpakaļ. Jauku dienu!" Vēlāk gan ierakstu Rāviņš bija izdzēsis.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Valsts policijā, tiesībsargājošā iestāde noraida tai izteiktos pārmetumus par izrēķināšanos ar jaunieti.

Valsts policija jaunā vīrieša paziņojumu par vairākiem policistiem, kas it kā esot viņu piekāvuši un nozaguši viņam naudu, noliedz un atgādina, ka turpinās apstākļu noskaidrošana.

Policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" uzsver, ka nevienu nevar atzīt par vainīgu, iekams viņa vaina nav pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, pagājušā gada 11. decembrī viena no Valsts policijas ekipāžām, patrulējot Rīgas centrā pamanījusi kādu jaunieti, kurš bijis manāmā reibumā.

Ekipāža apstājusies, un policijas darbinieki uzrunājuši iereibušo jauno vīrieti, taču viņš atbildējis ar skaļām necenzētām frāzēm un pārkāpis jebkādas sabiedrībā pieņemtās uzvedības normas. Jaunietis nogādāts policijas iecirknī, kur sākta administratīvā lieta par sīko huligānismu. Vēlāk jaunais vīrietis vests alkohola pārbaudes veikšanai, notikumus skaidroja Sadovskis.

Arī Alkohola un narkotiku reibuma ekspertīžu nodaļā jaunais vīrietis turpinājis uzvesties neadekvāti. Jaunais vīrietis kategoriski atteicies no ekspertīzes veikšanas, tādēļ darbinieki lēmuši viņu aizvest atpakaļ uz iecirkni, no kurienes viņš tiktu palaists mājās.

Nonākot pie policijas auto, jaunietis pēc likumsargu rīcībā esošās informācijas, uzbrucis policistiem – izdarījis vairākus sitienus, trāpot gan vienam, gan otram darbiniekam.

Uzreiz pēc tam, pielietojot spēku, jaunais vīrietis savaldīts un nogādāts iecirknī – nu jau kriminālprocesa sākšanai par iespējamu uzbrukumu valsts varas pārstāvim. Patlaban šajā kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, savukārt par administratīvu pārkāpumu – sīko huligānismu – jaunietim piemērots 70 eiro naudas sods.

Tāpat Sadovskis informēja, ka pagājušajā nedēļā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Iekšējās izmeklēšanas birojā no Iekšlietu ministrijas Iekšējā drošības biroja saņemts iepriekš minētā vīrieša iesniegums par iespējamiem policistu pārkāpumiem. Tādēļ sākta dienesta pārbaude, kurā izvērtēs, vai policisti saucami pie disciplināratbildības.

Patlaban Valsts policija noraida publiski izskanējušos pārmetumus un atgādina, ka turpinās izmeklēšana gan kriminālprocesā, gan dienesta pārbaude.

Portālam "Delfi" līdz šim nav izdevies sazināties ar jaunieti, kurš sociālajā tīklā izplatījis informāciju par iespējamiem policistu pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!