Foto: F64
"Rīgas Satiksmes" skandalozajā un vērienīgajā tīrīšanas līdzekļu iepirkumā zināmi jauni fakti, kas vēl vairāk parāda krāpšanas shēmu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pagājušajā nedēļā "Nekā personīga" vēstīja, ka uzņēmums "Rīgas satiksme" (RS) gadu maksājis par tīrīšanas līdzekļiem, ko nemaz nav saņēmis. Par šo nanotehnoloģiju piegādi 2013.gadā RS noslēdza līgumu ar celtniecības firmu "MJ partneri", bet darījumā esot iesaistīti vēl ar Aleksandru Beskorovainiju saistīti uzņēmumi "Alchimica Latvia", "Vialeks" un "HRM". Līguma summa - 280 000 latu plus PVN. Tā bijusi maksimālā summa, par kādu var rīkot cenu aptauju, kas nav publiski jāsludina.

Tomēr šonedēļ Vita Baurovska, kas raidījumam stāstīja par aizdomīgo iepirkumu, internetā publicētā paziņojumā atsauca savu teikto. Taču raidījums norāda, ka bez ierakstītās intervijas vēl ir daudz dokumentu un pierādījumu, kas liecina, ka RS nesaņēma to, par ko samaksāja lielu naudu.

Par nanotehnoloģiju līguma izpildi atbildīgais esot RS darbinieks Tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Stunžāns, kurš perfekti pārzināja, kādus mazgāšanas līdzekļus pašvaldības uzņēmumam vajag, jo Stunžāna paša firma tos uzņēmumam piegādāja 2012.gadā. Tagad izrādās, ka Stunžāna SIA "RS Baltic" turpināja vest ķīmiju uz RS arī 2013.gadā, kad pašvaldības uzņēmumā vajadzēja parādīties smalkajām nanontehnoloģijām.

"Nekā personīga" zināms, ka Stunžāns pašvaldības uzņēmumam pārdeva preci par turpat 50 000 latu, tāpēc radies plāns piemānīt VID un "RS Baltic" darījuma pavadzīmes uzdot kā "MJ partneri" piegādes apliecinātāju. Pagājušā gada augustā "MJ partneru" birojā notikusi saruna, kuras laikā Stunžāns zvanījis saviem partneriem Austrijā "Bilgerie Chemie" un lūdzis dokumentos samainīt piegādes adreses. Tomēr plāns esot izgāzies, jo VID sazinājies ar Austrijas nodokļu administrāciju, kura ātri noskaidrojusi, ka preces tādos apjomos no Austrijas uz Latviju nemaz nav sūtītas.

Tam, kāpēc RS nepamanīja, ka nanotehnoloģiju līgums ir fiktīvs un prece nepienāk, ir vairāki izskaidrojumi, norāda "Nekā Personīga". Par līguma izpildi atbildīgais bija Stunžāns, ar kura firmas "RS Baltic" paralēli piegādāto pietika, lai mazgātu sabiedrisko transportu. Tāpēc biznesmeņu galvās radās doma netērēt naudu ūdens pārvēršanai ķīmijā, jo pietiek ar to, kas jau ir. Kad ķīmijas aptrūkās, Stunžāns aizbrauca uz Austriju un piepirka trūkstošo, iespējamo notikumu secību rekonstruē raidījums. Nanotehnoloģiju līguma preču piegādes it kā notika, un tikai daži zināja, kas tvertnēs patiesībā ir iekšā.

"Vjačeslavs jums to neapstiprinās, bet es jums teikšu kā ir, tā kā "Rīgas satiksme" maksāja naudu pēc tam, bet prece bija jāpiegādā iepriekš, tvertnēs, kuras gāja caur "Rīgas satiksmes" caurlaidi, bija ieliets ūdens. Un tvertnes ar iepakojumiem, daudzumiem, ražotāja uzlīmēm un visu pārējo aizgāja uz "Rīgas satiksmes" noliktavu. Tur to pieņēma divi cilvēki. Viņi nepārbaudīja, kas ir tajās tvertnēs. Jo Vjačeslavs Stunžāns strādā tajā nodaļā, kur mazgā ar ķīmiju tās mašīnas," "Nekā personīga" publiskotajās ierakstītās sarunās dzirdama Baurovska.

Ka kaut kas ar nanotehnoloģiju piegādēm RS nav kārtībā, pašvaldības uzņēmumam tapa zināms VID pārbaudes laikā, jo ieņēmumu dienests prasīja paskaidrojumus. Kāds e-pasts apliecina, ka Stunžānam varētu būt bijusi nozīmīga loma jau pašos nanotehnoloģiju iepirkuma pirmsākumos. Aleksandrs Beskorovainijs raksta e-pastu Vitai Baurovskai, lūdzot atrast vajadzīgo firmu, kam būs jākļūst par uzvarētāju, jo kāds Slava no RS pateiks priekšā summas, ar kādām jāstartē konkursā.

No iepriekš sarunātā iepirkuma, kas Rīgas satiksmei izmaksāja vairāk nekā 280 000 latu, vajadzēja nopelnīt visiem. Izkārtnes firmai "MJ partneri vajadzēja saņemt 3% , 10 % palika Beskorovainija kompānijām, atlikušo naudu Baurovska aizskaitīja ārzonas firmām Ķīnā, ko arī apliecina vairāki maksājuma uzdevumi, kas ir "Nekā personīga" rīcībā. Jau skaidrā naudā izņemto atlikumu plānoja dalīt starp Vjačeslavu Stunžānu un personām ar segvārdu "Apdrošinātāji", vēsta raidījums.

Vitas Baurovskas un Aleksandra Beskorvainija ar roku zīmētajās naudas sadales shēmās parādās, ka 25% jāmaksā BAN. Ar to domāts Baltijas Apdrošināšanas nams Antonijas ielā, uzskata raidījums. Šajā namā firmu reģistrējis arī Boriss Carjovs, kurš ir BAN lielākā īpašnieka un vienlaikus Rīgas mēra Nila Ušakova padomnieka Ērika Teilāna biznesa partneris.

Dienesta pārbaudi par mazgāšanas līdzekļu iegādi sabiedrisko transporta līdzekļu tīrīšanai un apstrādei ierosināja veikt RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens. Lai neietekmētu dienesta izmeklēšanas rezultātus, komisijas sastāvs netiks atklāts un nekādi komentāri līdz dienesta pārbaudes beigām (16.februārim) par šo procesu netiks sniegti.

"MJ parnteri" pieļaujot, ka viņus grib padarīt par vienīgajiem grēkāžiem afērā, gadu rūpīgi vākuši pierādījumus notikušajam. Taču ne KNAB, ne policija negribēja darīt savu darbu un izskatīt dokumentu mapi, kas tagad nonākusi raidījuma rīcībā un kas skaidri liecina par finanšu noziegumiem Rīgas satiksmē. Izmeklēšanas iestādes arī ignorējusās turpat četru stundu audioierakstus, kurās dažādos laikos notikušajās sarunās gan Aleksandrs Beskorovainijs, gan Vita Baurovska, gan Vjačeslavs Stunžāns atklāj svarīgas detaļas, kas palīdzētu šo noziegumu ātrāk atklāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!