Foto: VID
Aizdomās par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu teju pusmiljona latu apmērā aizturēta deviņu cilvēku grupa, bet vēl trīs personas izsludinot meklēšanā, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijā.

Finanšu policija, vairākās kratīšanās Rīgā un Liepājā, apturējusi noziedzīgu grupējumu, kas nodarbojies ar PVN izkrāpšanu teju pusmiljona latu apmērā. Aizdomās par šo noziegumu turētie jau figurējuši arī piecos citos VID lietvedībā esošajos kriminālprocesos par PVN izkrāpšanu lielā apmērā.

Trīs no aizdomās turētajiem - Andrejs Podrjadčikovs, Vjačeslavs Popkovs un Andrejs Ņikerins – izsludināti meklēšanā.

VID vēsta, ka 24.janvārī Finanšu policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu no valsts budžeta vismaz pusmiljona latu apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko pastrādājusi organizēta personu grupa. Kriminālprocesā īstenoti 24 kratīšanu un izmeklēšanas laikā par aizdomās turētām atzītas 12 personas, no kurām deviņām Liepājas tiesa piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu, bet trim ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Vēl trīs cilvēkus izsludināja meklēšanā.

Kratīšanas notikušas Liepājā un Rīgā kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu birojos, iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās. Kratīšanu laikā izņemti pierādījumi, kas liecina - laika posmā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 24.janvārim organizēta personu grupa ir īstenojusi noziedzīgas darbības autotransporta tirdzniecības, tekstilizstrādājumu tirdzniecības un minerālmēslu tirdzniecības jomās, sagatavojot grāmatvedības dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem un tādējādi izkrāpjot no valsts budžeta pievienotās vērtības nodokli gandrīz pusmiljona latu apmērā, proti, 476 225 latus.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka grupējumu veidoja četri organizatori un 15 atbalstītāji, proti, noziedzīgajā shēmā bija iesaistītas 23 juridiskas personas un 19 fiziskas personas gan no Latvijas, gan kaimiņvalstīm – Lietuvas, Igaunijas un Polijas, tajā skaitā virkne uzņēmumu ar fiktīva uzņēmuma pazīmēm. Gan grupējuma organizatori, gan atbalstītāji bija Latvijas pilsoņi. Shēmā iesaistītie uzņēmumi darbojās tādās jomās kā automašīnu, tekstilizstrādājumu un minerālmēslu tirdzniecība.

Izmeklēšanas laikā tiks noskaidrota apcietināto un aizdomās turēto personu iespējamā līdzdalība citos VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklēšanā esošajos kriminālprocesos.

Finanšu policijas pārvalde lūdz atsaukties cilvēkus, kuri pēdējā laikā ir redzējuši fotogrāfijās redzamās personas vai kuru rīcībā ir informācija par šo personu iespējamo atrašanās vietu, zvanot uz tālruņiem 26128674 un 26139618.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!