Drošības policija (DP) Kurzemes tiesas apgabala prokuratūru aicinājusi sākt kriminālvajāšanu pret partijas "Par dzimto valodu!" līderi Ilarionu Girsu.

Trešdien, 7. oktobrī, DP nodeva Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai saistībā ar 2014. gada novembrī interneta vietnē "illarion.lv" publicētu rakstu. Kriminālvajāšana ierosināta saistībā ar noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 78. panta otrajā daļā - nacionālā, etniskā, rasu un reliģiskā naida izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu pārraides sistēmu.

Pērnā gada novembrī kriminālprocess tika uzsākts pēc cita panta - Krimināllikuma 74.¹ panta - "par PSRS īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu un rupju noniecināšanu" - un 93. panta - par valsts simbola zaimošanu).

Kā vēstīts, kriminālprocess tika ierosināts par attēlu, kurā par sērgu nodēvēta sarkanbaltsarkanas krāsas karodziņu nēsāšana laika posmā no 11. novembra līdz 18. novembrim.
Foto: Ekrānuzņēmums

Kā informē DP, pirmstiesas izmeklēšanas gaitā tika nopratināts publikācijas autors, kā arī veiktas vairākas ekspertīzes, taču šo un citu procesuālo darbību rezultātā netika iegūti pierādījumi tam, ka būtu izdarīts noziedzīgs nodarījums atbilstoši sākotnējai klasifikācijai.

Tomēr DP secināja, ka ir savākti pietiekami pierādījumi par nacionālā naida kurināšanas faktu.

Drošības policija gan atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tā vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!