Foto: DELFI
Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis šodien parakstījis rīkojumu par VP Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas pārvaldes 3.biroja 1.nodaļas priekšnieka Viktora Montika atstādināšanu no pienākumu pildīšanas, jo viņš aizturēts aizdomās par kontrabandas piesegšanu.

RRP priekšnieks Andrejs Grišins sacīja, ka piektdien no kriminālprocesa virzītāja ir saņemts oficiāls apstiprinājums par Montika aizturēšanu, tādēļ arī šopēcpusdien ir parakstīts attiecīgs rīkojums par viņa atstādināšanu no amata uz izmeklēšanas laiku.

Montika vadītā nodaļa nodarbojas ar cīņu pret nelikumīgu akcizēto preču apriti.

Grišins pauda sarūgtinājumu par Montika iespējamām pretlikumīgajām darbībām, taču no plašākiem komentāriem atteicās.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā nedēļā Daugavpilī atklāja apjomīgu kontrabandas preču noliktavu. Tā bija izvietota kāda autokravu pārvadājumu uzņēmuma teritorijā. Aizdomās par kontrabandas preču glabāšanas organizēšanu tika aizturēts un apcietināts uzņēmuma valdes loceklis, kurš bija organizētās noziedzības grupas līderis un kurš noziedzīgās aprindās pazīstams ar iesauku Čigāns.

Aizdomās par kontrabandas piesegšanu aizturēts arī VP Rīgas reģiona Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Montiks, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Savukārt ar iesauku Čigāns noteiktās aprindās pazīstams Vasilijs Krupeņičs. Čigānam drošības līdzekli - apcietinājumu - 19.novembrī piemērojusi Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa. Ieslodzījuma vietu pārvaldē aģentūrai LETA apstiprināja, ka šāda persona pēdējās nedēļas laikā ir nogādāta Centrālcietumā.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) uzsvēra, - ja apstiprināsies fakts, ka minētais policijas darbinieks ir iesaistīts ar kontrabandu saistīta nozieguma izdarīšanā, tad šāda situācija ir vērtējama kā pilnīgi nepieņemama, jo šis konkrētais gadījums nodarīs arī būtisku kaitējumu policijas prestižam.

VID apliecināja, ka aizturētais Čigāns bijis uzņēmuma vienīgais īpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, Krupeņičs ir vienīgais Daugavpils pilsētas SIA "Mednis" īpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Šis 1992.gadā dibinātais transporta uzņēmums reģistrēts Daugavpilī, Dunduru ielā 11, un nodarbojas ar auto kravu pārvadājumiem.

Aizturēšanas laikā pie VP darbinieka un viņa dienesta automobilī tika atrasti un izņemti ievērojami skaidras naudas līdzekļi dažādās valūtās kopumā 13 505 latu apmērā. Savukārt pie organizētās noziedzības grupas līdera aizturēšanas brīdī tika atrasti un izņemti skaidras naudas līdzekļi dažādās valūtās kopumā 5540 latu apmērā. VID lems par aresta uzlikšanu izņemtajiem skaidras naudas līdzekļiem.

18.novembrī ar Rīgas apgabala dežurējošā prokurora piekrišanu kopumā tika veiktas astoņas kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, automašīnās un citās telpās dažādās Latvijas pilsētās.

VP amatpersonai tiesa atteica piemērot drošības līdzekli - apcietinājumu -, un viņam tika piemērots drošības līdzeklis - policijas uzraudzība - ar papildu drošības līdzekli - aizliegumu ieņemt amatu un aizliegumu kontaktēties ar kriminālprocesā iesaistītajām personām, līdzdalībniekiem.

Trešajai aizturētajai personai - SIA darbiniekam, kurš muitas pārbaudes laikā mēģināja iznīcināt lietiskos pierādījumus, - piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Pēc VID Publiskojamo datu bāzē pieejamās Montika valsts amatpersonas deklarācijas par 2010.gadu, viņa īpašumā ir dzīvoklis un garāža Rīgā, kā arī 1992.gadā ražota "Mercedes Benz" automašīna un 2005.gadā ražota gumijas laiva "Yamaha". AS "Citadele banka" viņš uzkrājis 1900 latus un 3100 eiro (2178 latus), bet algā pērn saņēmis 7635 latus.

Daugavpils pilsētas uzņēmuma "Mednis" apgrozījums pērn bijis 20 000 latu, bet peļņa vai zaudējumi nav norādīti. 2009.gadā uzņēmuma apgrozījums bijis 28 000 latu, bet gadu tas noslēdzis ar 110 000 latu zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!