Foto: Shutterstock

Pimdien Zemgales apgabaltiesā apelācijas instancē izskatīja lietu par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu, un tiesa, daļēji grozot iepriekšējo spriedumu, pasludināja jaunu saīsināto spriedumu, kurā apsūdzētajiem nedaudz samazināti sodi.

Zemgales apgabaltiesas tiesneša palīdze Ineta Vītoliņa informēja, ka visiem apsūdzētajiem - Marģeram Kalvānam, Igoram Šmolam un Baibai Zaharānei - tika pasludināts saīsinātais spriedums, ar kuru atsevišķās daļās atcelts Aizkraukles rajona tiesas 2015.gada 20.janvāra spriedums.

Apgabaltiesa grozījusi piemērotos sodus vai to saskaitīšanu ar citiem sodiem, un tiesa nosprieda Kalvānam apvienot sodu ar piespriesto sodu citās tiesvedībās - ar Rēzeknes tiesas 2014.gada 17.septembra spriedumu un ar Ogres rajona tiesas 2014.gada 20.oktobra spriedumu - un par galīgo sodu noteica brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, pieciem mēnešiem un 15 dienām bez mantas konfiskācijas, bet ar policijas kontroli uz trim gadiem.

Tāpat piespriestos sodus daļēji saskaitot, Šmolam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, pieciem mēnešiem un 15 dienām bez mantas konfiskācijas, bet ar policijas kontroli uz trim gadiem.

Savukārt Baibai Zaharānei tiesa nolēma sodam daļēji pievienot Rīgas apgabaltiesas 2013.gada 19.novembra piespriesto un neizciesto sodu, bet par galīgo sodu tiesa noteica brīvības atņemšanu uz trim gadiem un vienu mēnesi bez mantas konfiskācijas, bet ar policijas kontroli uz trim gadiem.

Apgabaltiesa arī nosprieda piedzīt solidāri no Kalvāna un Šmola cietušā labā mantiskā kaitējuma kompensāciju 21 eiro apmērā, un atcelt uzlikto arestu Kalvāna piederošajai naudai - desmit ASV dolāriem un 124,46 eiro, un piedzīt no Kalvāna, Šmola un Zaharānes valsts ienākumos procesuālos izdevumus.

Kā ziņots, 20.janvārī Aizkraukles rajona tiesa Kalvānam par galīgo sodu noteica brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem un sešiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas ar probācijas uzraudzību uz trim gadiem, iepriekš informēja Aizkraukles rajona tiesas kancelejas vadītāja Ruta Čipāne.

Šmolam Aizkraukles rajona tiesa bija piespriedusi brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas ar probācijas uzraudzību uz trim gadiem, bet Zaharānei par galīgo sodu tiesa iepriekš noteica brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un trim mēnešiem bez mantas konfiskācijas ar probācijas uzraudzību uz trim gadiem.

Pēcāk lietā apelācijas sūdzības iesniedza visi apsūdzētie, tāpat lietā saņemts Aizkraukles rajona prokurora protests, un lieta tika nosūtīta izskatīšanai apelācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesai.

Saskaņā ar apsūdzību minētā trijotne sazinājās ar mācītāju un pieteica vizīti pie viņa, lai pārrunātu jautājumus saistībā ar it kā veicamajām kristībām. Apsūdzētie, ieradušies pie mācītāja, iesita viņam pa galvu. No saņemtā sitiena mācītājs nokrita uz grīdas. Tad apsūdzētie ar elektrības vadu sasēja viņa rokas un kājas, kā arī ar drēbes gabalu aizsēja acis un muti.

Pēc tam uzbrucēji nolaupīja divus portatīvos datorus, mobilo telefonu, maku ar naudu, baznīcas naudu, kā arī automašīnu, nodarot mantisko kaitējumu vairāk nekā 7518 eiro apmērā.

Nolaupīto automašīnu apsūdzētie pameta netālu no Jēkabpils un ar izsauktu taksometru aizbrauca uz Rēzekni, kur tika aizturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!