Foto: F64
Policija par aizdomās par pedofiliju aizturējusi luterāņu mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku, informē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde.

Noskaidroti un aizturēti trīs vīrieši, kuri par upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp tiem arī dažus ar garīgās attīstības traucējumiem, izmantojot viņu bezpalīdzīgo stāvokli. Pirms seksuālas izmantošanas pedofili lielāko daļu cietušo piedzirdījuši vai draudējuši tiem ar fizisku spēku.

Sākotnējo informāciju 2009.gada oktobrī par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvalde saņēma no kāda Latvijas bērnu nama, kura darbiniekiem bija radušās aizdomas, ka viens no audzēkņiem ticis seksuāli izmantots. Toreiz, pamatojoties uz saņemto informāciju, tika uzsākts kriminālprocess par nepilngadīgu personu pavešanu netiklībā.

Izmeklēšanā noskaidrota un 24. novembrī Rīgā aizturēta viena persona – 1953. gadā dzimis, agrāk netiesāts vīrietis, kurš strādāja par apsargu bērnu slimnīcā, Rīgā. Dienu vēlāk Rīgas Zemgales tiesa aizturētajam piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Arī šobrīd par pedofiliju aizdomās turētais atrodas apcietinājumā.

Turpmākā izmeklēšanā un darbā ar apcietināto noskaidrots, ka viņš savu noziedzīgo nodarbi, seksuāli izmantojot nepilngadīgus zēnus, bija veicis jau vairāku gadu garumā. Noskaidrots arī, ka viņam bija vairāki līdzzinātāji, un, apvienojušies šādā personu grupā ar vēl diviem līdzīgas seksuālās tieksmes "domubiedriem", viņi veica savas prettiesiskās darbības.

Turpinot izmeklēšanu, noskaidrots un šā gada 22.aprīlī Latgales pusē aizturēts 1962.gadā dzimušais agrāk netiesāts kāds Latvijā tradicionālo konfesiju mācītājs, kurš nākamajā dienā pēc aizturēšanas ar Rīgas Zemgales tiesas lēmumu apcietināts.

Daugavpils bīskaps Einārs Alpe portālam "Delfi" apstiprināja, ka aizturētais ir luterāņu mācītājs Agris Pāvils Lēvalds. 1962.gadā dzimušais vīrietis ir luterāņu vikārs Daugavpils diecēzē

Alpe atzina, ka šī ziņa ir šokējusi baznīcu un tiks lemts par tālāko rīcību. Par notikušo ir informēts arī Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Lēvalds kalpo Daugavpils diecēzē no 2009.gada, bet pirms tam viņš bijis katoļu baznīcas piederīgais, bijis mācītājs vairākās katoļu draudzēs. Diskusijā portālā "ebaznica.lv"norādīts, ka Lēvalds uzņemts luterāņu baznīcā jo viņu "katoļi ir padzinuši, cik zināms, par grēkiem, kas nu nemaz nav katoļiem raksturīgi - padzīt priesteri par grēkiem".

Trešdien Rīgā aizturēts arī trešais šās noziedzīgās grupas dalībnieks - 1974.gadā dzimis, agrāk par mantiskiem noziegumiem tiesāts vīrietis bez noteiktas dzīves un darba vietas.

Patlaban policija ir noskaidrojusi vairākus cietušos, starp tiem arī personas, kuras minētās noziedzīgās grupas dalībnieki bija seksuāli izmantojuši pirms vairākiem gadiem un kuras pašlaik jau sasniegušas pilngadību. Starp cietušajiem ir arī nepilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem – pedofili ļaunprātīgi izmantojuši viņu bezpalīdzīgo stāvokli, lai apmierinātu savas seksuālās tieksmes.

Noskaidrots arī, ka aizdomās turētie savus upurus dažādos veidos ievilināja savās dzīvesvietās, dažus no zēniem viņi piedzirdījuši vai draudējuši tiem ar vardarbību, ja viņi nepakļausies. Visi trīs aizdomās turētie savā starpā sadarbojās – par katru upuri pastāstīja arī pārējiem diviem, lai arī tie varētu zēnu izmantot.

Pret aizdomās turētajām personām uzsākts kriminālprocess par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar nepilngadīgo, par ko paredzēts sods brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Tāpat ierosināts kriminālprocess par netiklu darbību izdarīšanu ar nepilngadīgo, par ko paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai arests.

Tā kā noziedzīgais grupējums bija darbojies ilgstoši un gandrīz visā Latvijas teritorijā, policija lūdz sabiedrības atbalstu citu šo personu izdarīto noziedzīgo nodarījumu atklāšanā. Policija lūdz iedzīvotājus, kuriem ir kāda informācija par attēlos redzamajiem vīriešiem, nekavējoties zvanīt Rīgas reģiona kriminālpolicijai pa tālruni 67086546 vai uz anonīmo tālruni 67086677 vai 112.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!