Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušajā gadā tiesisko palīdzību Latvijai lūgušas četras personas, kuras ārvalstīs saistītas ar narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgu tirdzniecību, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijā (TM).

Pagājušajā gadā TM saņemti divi tiesiskās palīdzības lūgumi par Latvijas pilsoņu pārņemšanu soda izciešanai no Dānijas uz Latviju. Abas personas Dānijā tika notiesātas par narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgu tirdzniecību, kā arī saskaņā ar Dānijas tiesas nolēmumu ir izraidāmas no Dānijas.

Tāpat tika saņemts viens Vācijas tiesiskās palīdzības lūgums par personas pārņemšanu soda izciešanai Latvijā par nelikumīgu narkotisko vielu ievešanu un tirdzniecības atbalstīšanu ievērojamos daudzumos, kā arī viens lūgums tika saņemts no Krievijas par Latvijas pilsoņa pārņemšanu soda izciešanai, kurš ticis tiesāts par narkotisko vielu kontrabandu organizētā grupā un par sagatavošanos nelikumīgai narkotisko vielu realizācijai organizētā grupā īpaši lielos apmēros.

TM rīcībā gan nav informācijas par to, cik daudz personu ir lūgušas konsulāro palīdzību aizstāvības nodrošināšanai.

Savukārt, kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), 2013.gadā Konsulārajā departamentā tika saņemta informācija par 246 ārvalstīs aizturētajiem Latvijas iedzīvotājiem, savukārt par narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu tika aizturētas 25 personas.

Kā norādīja ĀM, vairākas valstis sniedz ziņas par to teritorijā apcietinātiem vai citā veidā aizturētiem Latvijas valsts piederīgajiem tikai tad, ja persona to pieprasa. Šāda kārtība atbilst Vīnes konvencijas par konsulārajām attiecībām 36.pantam.

Tāpat ĀM norāda, ka nereti Latvijas valsts piederīgie izvēlas par aizturēšanas un apcietināšanas faktu neinformēt Latvijas pārstāvniecības. Tas liedz saņemt ziņas un informēt ar valsts policijas starpniecību tuviniekus Latvijā un savlaicīgi sniegt konsulāro palīdzību. Īpaši sarežģīta situācija ar informēšanu un konsulārās palīdzības sniegšanu ir valstīs, kurās nav Latvijas pārstāvniecību.

Parasti iespējas palīdzēt apsūdzētām personām ir ierobežotas, jo nodarījumi visās valstīs tiek klasificēti kā smagi. Latvijas vēstniecības ārvalstīs nesniedz juridisku palīdzību, apcietinātajiem advokāta pakalpojumi ir jāapmaksā pašiem, ja vien konkrētā valsts to nenodrošina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!