Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) jūnijā Rīgā kādās biroja īrētās telpās aizturēja personu grupu, kas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros un bija izveidojušas tā dēvēto "čaulas banku", jeb fiktīvu kredītiestādi, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā (VP).

ENAP darbinieki noskaidroja, ka "čaulas banka", iespējams, darbojas Rīgā kādās īrētās biroja telpās. Pārbaudot informāciju, tika konstatēts, ka vairākas personas veic nelikumīgu darbību, kas atbilst "čaulas bankas" funkcijām, un veic noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Šajā noziedzīgajā darbībā bija iesaistīti arī vairāki cilvēki, kuri veica tehnisko darbu: veidoja fiktīvus līgumus par it kā notikušiem darījumiem, veica pārskaitījumus atbilstoši iesaistīto personu norādījumiem, kā arī nodrošināja IT atbalstu.

Šīs personas savas darbības aizsegam izmantoja vairākus uzņēmumus Latvijā, Igaunijā, Polijā, Krievijā un citās valstīs, kā arī to norēķinu kontus vairākās kredītiestādēs.

Maksājumu apjoms, ko ikdienā veica "čaulas banka", sasniedza vairākus miljonus eiro.

Aizturētas kopumā trīs personas – ārvalstu pilsoņi. Lai nodrošinātu, ka netiek iznīcināti pierādījumi, VP veica kratīšanu biroja telpās, piesaistot arī pretterorisma vienību "Omega".

Kratīšanā izdevās izņemt pierādījumus: vairākus maksāšanas līdzekļus, informācijas nesējus, naudu, dokumentus un "melnās grāmatvedības" pierakstus.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess par aizliegtu uzņēmējdarbību un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Izmeklēšana lietā turpinās.

Saskaņā ar likumu Latvijā ir aizliegta "čaulas banku" darbība.

"Par "čaulas banku" tiek uzskatīta kredītiestāde, kuras vadības, personāla vai finanšu pakalpojumu sniegšanas vieta neatrodas valstī, kurā tā ir reģistrēta, un kurai nav tās darbību uzraugošās institūcijas, kā arī persona, kura sniedz kredītiestādes pakalpojumiem līdzīgus pakalpojumus, veicot bezskaidras naudas pārskaitījumus trešās personas uzdevumā, un kurai nav tās darbību uzraugošās un kontrolējošās institūcijas," skaidro policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!