Foto: Pašvaldības policija

Ceturtdiena, 1. septembris, Rīgā pagājis mierīgi un kopējā dienas bilance ir laba – pašvaldības policisti trīs nepilngadīgajiem noformējuši protokolus par smēķēšanu, "savākuši" divus piedzērušos bezpajumtniekus, kā arī saņēmuši izsaukumu uz Gaismas pili, kurā bija uzrāpušies divi pusaudži.

Portāls "Delfi" Zinību dienas pēcpusdienā līdz pat vakaram pievienojās Rīgas pašvaldības policijas ekipāžai, kura patrulēja Pārdaugavā, dodoties gan uz Ziepniekkalnu, Torņakalnu, Zolitūdi un izbraukājot teju ikkatru tuvā un tālā Āgenskalna ielu. Neskatoties uz plašo mērogu, Pārdaugavā neviens pārkāpējs netiek atrasts, bet visi nepilngadīgie smēķētāji pieķerti pilsētas centrā.

Visā vakara laikā ekipāža apmeklēja gandrīz visas vidusskolas un pamatskolas Pārdaugavā. Pat pašvaldības policistiem jau zināmās potenciālo nepilngadīgo pārkāpēju pulcēšanās vietās ceturtdienas pievakarē bija tukšs un kluss. Skolu sporta laukumos sastaptie jaunieši nodarbojās ar sportu, bet, braucot garām parkiem, tur esošajiem jauniešiem nemanīja nedz atvērtas alkohola pudele, nedz cigaretes.

Līdz ar to rodas jautājums - pusaudži kļuvuši likumpaklausīgāki, vai arī tikai piesardzīgāki? Mazo nepilngadīgo pārkāpēju skaitu pašvaldības policisti skaidro ar dažādu faktoru sakritību. Taču kārtības sargi pieļauj, ka vairāk pārkāpumu būšot piektdien un sestdien, proti, brīvdienās.

Pārkāpumu daudzumu visbiežāk ietekmējot tas, vai tā ir darba diena vai brīvdiena, laika apstākļi, kā arī diennakts stunda. Tāpēc kārtības sargi vēl neņemas apgalvot, ka nepilngadīgo, kas pieķerti dažādos pārkāpumos, kļuvis mazāk. "Darba pietiek, nesūdzamies," nosaka pašvaldības policists.

Arī iepriekš, dodoties uz vietu, kur sarunāta tikšanās ar ekipāžu, Vecrīgā satiktie pašvaldības policisti norādīja, ka Rīgas centrs esot kluss. Kārtības sargiem nācies saskarties tikai ar pāris uz ielas dzērumā gulošiem bezpajumtniekiem.

Savukārt pēcpusdienā pašvaldības policisti risinājuši gadījumu uz Teātra ielas ar kāda vīrieša pēkšņi pamestu somu. Kārtības sargiem redzot, kāds vīrietis uz ielas atstājis savu somu. Aizdomās par potenciālajiem draudiem, pašvaldības policisti norobežojuši perimetru un izsaukuši atbildīgos dienestus, taču tajā brīdī pienācis somas īpašnieks, kurš bijis manāmā reibumā. Pašvaldības policisti vīrietim likuši somu atvērt un parādīt tās saturu. Vīrietis somu atvēris un tajā atradušās alus pudeles. Pēc tā kārtības sargi pieņēmuši no vīrieša paskaidrojumus, lai uzzinātu iemeslus, kāpēc viņš somu atstājis, uz ko iereibušais vīrietis atbildējis, ka somu aizmirsis.

Vaicāti par šādas rīcības sekām, pašvaldības policisti portālam "Delfi" atbildēja, ka pie atbildības personu par šādu rīcību varētu saukt tajā gadījumā, ja persona nevarētu paskaidrot, kāpēc soma atstāta. Proti, ja cilvēkam nav bijis mērķis celt paniku par potenciālo apdraudējumu un viņš to var pamatot, tad pie atbildības viņu saukt nevarot.

Vēl pašā dienas izskaņā gan Rīgas pašvaldības policija, kā arī visi operatīvie dienesti – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Valsts policija – saņēmuši izsaukumu uz Gaismas pili, kurā netālu no uz jumta esošajiem burtiem bija uzrāpušies jaunieši. Uz vietas ieradušies visu izsaukumu saņēmēji, taču nepilngadīgie jaunieši beigās paši labprātīgi nokāpuši. Ar viņiem darbu turpināja Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!