Foto: AFI
Rīgas apgabaltiesa otrdien no jauna sanāks izskatīt krimināllietu, kurā par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos apsūdzēti četri Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes darbinieki, portāls "Delfi" noskaidroja tiesā.

Augstākās tiesas (AT) Senāts atcēla Rīgas apgabaltiesas pērnā gada 20.maija spriedumu pilnībā un lietu nosūtīja jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesai.

Senāts atzina, ka apelācijas instances tiesa nepareizi piemērojusi Krimināllikuma pantu par dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā. Senāts uzskatīja, ka apelācijas instances tiesas spriedumā ietverti pretrunīgi un nepareizi atzinumi par būtiska kaitējuma un smagu seku izpratni.

Tāpat Senāts atzina, ka kasācijas sūdzībās pamatoti norādīts uz aizstāvības tiesību pārkāpumu un tiesas sprieduma neatbilstību Kriminālprocesa likumam, kas novedis pie nelikumīga apelācijas instances tiesas nolēmuma.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Rīgas apgabaltiesa 20.maijā atcēla Jaunalksnes noklausīšanās lietā notiesātajiem Finanšu policijas darbiniekiem Jānim Laizānam, Raivim Freibergam, Vasīlijam Kivļonokam un Aldim Klemem pirmās instances tiesas piemēroto naudassodu, piespriežot reālu brīvības atņemšanu.

Pirmās instances tiesas spriedumu, kas paredzēja apsūdzētajiem piespriest naudassodus, pārsūdzēja trīs no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas darbiniekiem: Freibergs, Laizāns un Kivļonoks. Rīgas apgabaltiesa šo spriedumu atcēla un visus trīs notiesāja ar reālu brīvības atņemšanu – Laizānam piespriesti trīs gadi ieslodzījumā, Freibergam gads un astoņi mēneši, savukārt Kivļonokam cietumā būtu jāpavada viens gads. Visiem trim kā papildsods piemērots arī aizliegums ieņemt amatus VID. Ceturtais apsūdzētais Aldis Kleme spriedumu nepārsūdzēja, līdz ar to viņam palika spēkā pirmās instances tiesas piespriestais naudas sods.

Apsūdzētie par RAT spriedumu vērsās Senātā.

VID šogad aprīlī nolēma divus apsūdzētos Finanšu policijas darbiniekus – Kivļonoku un Laizānu - no amata atstādināt, lai gan vēl turpinājās tiesvedība un pērn maijā viņus par vainīgajiem atzina pirmās instances tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!