Foto: DELFI

Zemnieku saimniecība "Jaunkrasts" ir vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pret kādreizējo Drošības policijas (DP) priekšnieku Jāni Reiniku saistībā ar bažām, ka Reiniks negodprātīgi izmantojos savu kā bijušā DP priekšnieka ietekmi "Jaunkrasts" konfliktā ar kooperatīvu "Baltijas dārzeņi", pastāstīja saimniecības valdes loceklis Artūrs Bernis.

Bernis teica, ka bijušais DP priekšnieks "Jaunkrasts" teritorijā pret uzņēmuma vadītāju gribu mēģinājis izvietot apsardzi un kontrolēt kravu un personu plūsmu. Tāpat zemnieku saimniecībai esot pamats domāt, ka Reiniks izmantojis savu kā bijušā DP priekšnieka statusu, kavējot vairāku ar konfliktu saistītu iesniegumu izskatīšanu Valsts policijā par draudu izteikšanu saimniecībai, kā arī par vidēji smagu miesas nodarīšanu Bernim.

"Uzskatu, ka ir pietiekoši daudz pierādījumi, kas liecina, ka Jānis Reiniks ir izmantojis savu ietekmi, materiālā un nemateriālā labuma gūšanai," iesniegumā KNAB norāda Bernis, piebilstot, ka vairākos Valsts policijas iecirkņos ar konfliktu saistītie iesniegumi esot izskatīti novēloti un "Baltijas dārzeņi" par šādu iesniegumu eksistenci tika laikus informēti.

Līdz ar to "Jaunkrasts" 25. oktobrī vērsies ar iesniegumu KNAB, aicinot izvērtēt, vai bijušā DP policijas priekšnieka rīcībā nav koruptīvu pārkāpumu.

Bernis arī pastāstīja, ka "Baltijas dārzeņi" pēdējā pusotra mēneša laikā "Jaunkrastam" ir iesnieguši rūpnīcas nomas rēķinus 224 396 eiro apmērā un 224 396 eiro apmērā, kā arī cedē "Jaunkrasta" saistības no citiem kreditoriem.

KNAB nekomentēja, vai saņemts "Jaunkrasta" iesniegums. Biroja speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša teica, ka KNAB nevar sniegt informāciju par iesniegumu vai sūdzību iesniedzējiem, tādējādi atklājot viņu identitāti.

Jau ziņots, ka, atbilstoši TV3 raidījuma "Nekā personīga" 16. oktobrī vēstītajam ,"Jaunkrasts" ar Eiropas fondu atbalstu izbūvējis apjomīgu ražotni, iegādājoties jaunas iekārtas, taču nonācis grūtībās un saskāries ar kooperatīva "Baltijas dārzeņi" mēģinājumiem iekārtas paturēt. Kompānija pirms vairāk nekā desmit gadiem nolēmusi ražot patērēšanai gatavu produktu - tvaicētas bietes, kas fasētas iepakojumā, taču tik lielas naudas, lai ražotni uzbūvētu paši, zemnieku saimniecībai nebija. Kā kooperatīva "Baltijas dārzeņi" biedram "Jaunkrastam" bija iespēja pieteikties ES lauksaimnieciskās ražošanas atbalstam. Ražotne izmaksāja 4,8 miljonus, no kuriem 3,6 miljoni bija Eiropas fondu nauda, 1,2 miljonus ieguldīja "Jaunkrasts". Tajā pašā laikā ražotnes īpašnieks skaitās kooperatīvs "Baltijas dārzeņi", jo tādi bija atbalsta programmas nosacījumi.

Sākumā sadarbība ar kooperatīvu zemniekus apmierinājusi, taču drīz vien "Jaunkrasts" saprata, ka sadarbība ar kooperatīvu neveido pietiekošu naudas plūsmu saistību dzēšanai. 2016.gadā "Baltijas dārzeņi" no zemnieku saimniecības ieturēja vairāku gadu laikā uzkrātu parādu, tāpēc uzņēmums palicis bez apgrozāmajiem līdzekļiem, vēstīja raidījums.

Tāpat raidījums ziņoja, ka, saprotot, ka paši galā netiks, SIA "Jaunkrasts" piesaistīja finanšu ekspertu, kurš pēc rūpīgas analīzes nonāca pie secinājuma, ka ar tādiem nosacījumiem zemnieks nav spējīgs pelnīt, jo uzlikts pārāk liels uzcenojums, kas neatbilst tirgus situācijai. SIA "Jaunkrasts" mēģināja ar "Baltijas dārzeņiem" atrisināt situāciju pārrunu ceļā, taču pie uzņēmuma parādījās tumšas krāsas apvidus auto un tā pasažieri pieteicās rūpnīcu sargāt.

Kooperatīva "Baltijas dārzeņi" pārstāvji TV3 raidījumā "Nekā personīga" norādīja, ka kooperatīva mērķis nav bijis pārņemt uzņēmuma aktīvus, bet gan nepieļaut īpašniekiem izsaimniekot mantu.

Bauskas novada Brunavas pagasta zemnieku saimniecība "Jaunkrasts" ir izveidota 2010. gadā un ietilpst kooperatīva "Baltijas dārzeņi" sastāvā. Zemnieku saimniecība pieder Gintam Druseikam (54%) un Bauskas rajona Brunavas pagasta zemnieku saimniecībai "Paegļi" (46%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!