Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa 15.jūnijā plāno turpināt skatīt krimināllietu par vairāku uzņēmēju - Aigara Lūša, Gata Aišpura un Genādija Peredeļska - pasūtījuma slepkavībām un kādreizējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Tiesas sēde plānots plksten 13:00.

Trešdien notikušajā tiesas sēdē tika veikta pierādījumu pārbaude, kā arī lemts par pieteiktajiem lūgumiem.

Zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks iepriekš norādīja, ka Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments pilnībā atcēla spriedumu, ar kuru Mārtiņš Putniņš un Lietuvas pilsoņi Edgars Krogerta un Sergejs Markevičius notiesāti apsūdzībās par Lūša, Aišpura un Peredeļska pasūtījuma slepkavībām un Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Apelācijas instances notiesājošais spriedums atcelts pilnībā, un lieta nosūtīta atkārtotai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

AT Krimināllietu departaments savā lēmumā norāda, ka tiesa nav pienācīgi pārbaudījusi lietā esošos pierādījumus un izmantojusi nepieļaujamus pierādījumus. Lēmumā norādīts, ka pārkāptas apsūdzēto Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.pantā un Satversmes 92.pantā noteiktās tiesības uz lietas izskatīšanu taisnīgā un objektīvā tiesā.

"Kā Mārtiņa Putniņa aizstāvis, uzskatu, ka šajā krimināllietā pieļauta viena no smagākajām kļūdām Latvijas tiesvedības vēsturē. Aizstāvji tiesā vairākkārt norādīja uz acīmredzamām pretrunām pierādījumos un lietas tendenciozo izmeklēšanu. Tomēr gan pirmās instances tiesa, gan apelācijas instances tiesa pilnībā šos argumentus ignorēja," teica advokāts.

Kasācijas sūdzības iesnieguši visi apsūdzētie un viņu aizstāvji. Augstākās tiesas Krimināllietu departaments atzina par pamatotām lielāko daļu no aizstāvju norādēm par lietā pieļautajiem pārkāpumiem.

Iepriekš ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa piesprieda mūža ieslodzījumus trim apsūdzētajiem par uzņēmēju Lūša, Aišpura un Peredeļska pasūtījuma slepkavībām un kādreizējā VID Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Latvijas uzņēmējam un slepkavību organizēšanā apsūdzētajam Mārtiņam Putniņam, slepkavību izpildīšanā apsūdzētajiem Lietuvas iedzīvotājiem Sergejam Markevičam un Edgaram Krogertam tiesa bez mūža ieslodzījuma piesprieda arī mantas konfiskāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!