Foto: stock.xchng
Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa 3. jūnijā piespriedusi nosacītu sodu rūdītam narkotiku tirgotājam - Vladimiram Mitrevičam, jo viņam ir slikts veselības stāvoklis, kā rezultātā jāpārvietojas ratiņkrēslā, svētdien informē TV3 raidījums "Nekā personīga" (NP).

Mitrevičs ar šo biznesu nodarbojies vismaz pēdējos 12 gadus. Viņš ir bijis apcietināts Ekvadorā, Vācijā un Francijā, izcietis sodus. Pirms pusgada pieķerts tirgojam lielu daudzumu amfetamīnu Latvijā. Par šādu nodarījumu paredzēts reāls cietumsods līdz 15 gadiem. Taču tiesas ieskatā narkotiku tirgotāja veselība bija tik svarīgs faktors, ka tā viņam piesprieda nosacītu cietumsodu, vēsta TV3.

Raidījums atgādina, ka Mitrevičs zināms ar iesauku "Podsolnuhs" (Saulespuķe). Viņš ir viens no slavenākajiem Latvijas kriminālnoziedzniekiem.

Pēdējās publiski pieejamās ziņas vēstīja, ka 2010. gadā viņš izdots tiesāšanai Vācijā, kur bija organizējis noziedzīgu grupējumu. Tam policija atsavinājusi narkotikas gandrīz miljarda eiro vērtībā. Latvijā vien policija toreiz apcietināja 24 cilvēkus, atrada 11 kilogramus kokaīna, pusotru kilogramu heroīna un 100 000 ekstazī tablešu. Gadu iepriekš Ekvadoras policija aizturēja Mitreviča organizētu kuģi ar 21 tonnu melises sīrupa un kokaīna maisījumu.

Latvijā Mitrevičs 1982. gadā ir tiesāts par zādzību, 1997. gadā par izvarošanu un automašīnas zādzību, 1999. gadā par tīšu miesas bojājumu nodarīšanu, 2000. gadā par kāda uzņēmēja dēla nolaupīšanu, bet 2004. gadā par narkotiku glabāšanu.

Pēdējā zināmā epizode "Podsolnuham" bija Pļavnieku kapos. Tur viņš veica darījumu ar vairāk kā diviem kilogramiem amfetamīna. Toreiz prokurors tiesā prasīja Podsolnuham septiņu gadu reālas brīvības atņemšanas.

"Podsolnuhs" policijā atteicās liecināt, bet tiesā pilnībā savu vainu atzina. Daudz ieguldīja, lai pierādītu savu slikto veselības stāvokli, uzsver raidījums.

No Austrumu slimnīcas un kādas ārsta prakses saņēma virkni izziņu, ka ir četras smagas diagnozes, viena neārstējama slimība. Savā lietā iesaistīja tiesībsargu Juri Jansonu. Jansons "Podsolnuham" izsniedzis atzinumu, ka cilvēkam ar tādu veselības stāvokli Latvijas cietumi nespēj sagādāt cilvēka tiesībām atbilstošus apstākļus. Lietā tika iesaistīta arī Centrālcietuma administrācija. Cietuma direktora vietnieks bija nosūtījis tiesai apliecinājumu, ka cietums vēl nav piemērots invalīdu izmitināšanai. Tiesas sēdes notika ar video translācijas palīdzību. "Podsolnuhs" tajās piedalījās ratiņkrēslā no Olaines cietuma slimnīcas.

"Nu bet tad jau skola rokā – kļūsti par invalīdu un tev būs nosacīts sods. Citiem noziedzniekiem. Nu es gan nedomāju (...) Man jau šķiet cilvēcīgi, ka invaliditāte ir daudz bargāks sods," sacīja Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Sandra Strence.

"Nekā personīga" Podsolnuhu sastapa pie mājas pāris nedēļas pēc tiesas sprieduma. Ratiņkrēsls "Podsolnuham" vairs nebija nepieciešams.

"Bet es esmu slims. Lūk, arī viss," uzsvēra Mitrevičs.

Kā vēsta raidījums, tiesnese savu lēmumu piespriest "Podsolnuham" nosacītu sodu pamato ar to, ka šādu sodu prokurors prasījis viņa pāriniekam.

Lai arī pārinieks lietā bijis tikai izpalīgs, bet visu organizējis Podsolnuhs, pirkuši un pārdevuši narkotikas esot abi, tātad abi esot jāsoda vienādi. Turklāt, lai gan "Podsolnuhs" tiesas zālēs ir bijis tik bieži, cik dažs labs savā dzīves laikā pie zobārsta, kopš pēdējās sodāmības esot pagājis pietiekoši ilgs laiks, lai viņš tiktu uzskatīts par nesodītu, informē raidījums.

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesā lietu skatīja tiesnese Anita Dzērve. Viņa, aizbildinoties ar to, ka spriedumam vēl ir pārsūdzības laiks, no intervijas raidījumam atteicās. Tādēļ sprieduma motīvus skaidroja tiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja Sandra Strence.

"Tiesnese ir atzīmējusi, ka šīs sodāmības ir dzēstas. Līdz ar to mēs nevaram uzskatīt viņu par iepriekš sodītu. Līdz ar to tie pamatdati ir abām personām vienādi," sacīja Strence.

Prokurora ieskatā ar šo spriedumu sabiedrībai tiek parādīts, ka narkotiku tirgošana var palikt nesodīta, ja vien apsūdzētais uz tiesu atnesis pietiekami daudz slimnīcu izziņu. Prokurors jau sagatavojis apelācijas protestu, lai Mitrēviču tomēr nogādātu aiz restēm. Par tāda apjoma darījumiem, kādus Podsolnuhs veica kapos, ir paredzēts reāls cietumsods no pieciem līdz 15 gadiem.

"Protams, es cīnīšos par reālu sodu. Protams, protestā es smalkāk aprakstīšu, gan atsaukšos uz AT Senāta nolēmumiem, gan visādām šādām atziņām, no galvas jums necitēšu, bet katrā gadījumā būšu smalkāk pamatojis, kāpēc tiešām tā uzskatu," raidījumam norādīja prokurors Ivars Vildavs.

Prokurors pauž bažas, ka Mitrēvičs līdz lietas izskatīšanai aplelācijas instancei varētu Latviju pamest, jo tiesa viņam nav piemērojusi pārvietošanās liegumu, svētdien ziņo

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!