Foto: Aizsardzības ministrija
Jūrmalas pilsētas domē civilās aizsardzības operatīvās grupas sanāksmē nolemts vērsties valsts institūcijās ar ierosinājumu sākt Lielupes ledus laušanu upes grīvā līdz autotiltam, lai novērstu ledus aizdambējumus un nepieļautu postošu palus ne Jūrmalā, ne tālāk upes augštecē, informēja pilsētas domē.

Grupas sanāksmē nolemts vērsties pie valsts dienestiem, uzsvērot nepieciešamību sākt ledus laušanu Lielupē posmā līdz autotiltam Priedainē, kā arī būt gataviem ledus sastrēgumu spridzināšanai, ja tas būs nepieciešams.

Lielupes ostas pārvalde ir jau sazinājusies ar mazo ledlaužu īpašniekiem, un abi ledlauži, kas šo darbu veica arī pērn, jau ir gatavi doties Lielupē. Pērn tas notika tad, kad Jelgava, Kalnciems un citas vietas jau bija applūdušas. Tagad Jūrmalas pašvaldība aicina rīkoties laikus, lai palus novērstu vai vismaz mazinātu.

Tā kā pagājušajā pavasarī upes grīvu padziļināja spridzinot, šogad izeja jūrā ir pietiekami dziļa, lai izlaistu palu ūdeņus un ledus gabalus. Ledus mākslīga laušana nepieciešama, lai atbrīvotu upes vidu un mazinātu vižņu masas spiedienu uz krastiem.

Pašlaik, pateicoties laika apstākļiem un labvēlīgam vēja virzienam, no ledus jau atbrīvojusies Lielupes grīva gandrīz līdz Baltajai kāpai. Arī jūrā ledus strauji kūst. Tomēr glābējiem ir nācies no ledus nocelt vairākus pārgalvīgus gājējus un zemledus makšķerniekus.

Atkarībā no laika apstākļiem Jūrmalas pilsētas glābšanas dienests gatavs brīvdienās patrulēt gar upes lejteci, lai par briesmām brīdinātu neapzinīgos bļitkotājus, kas desmitiem joprojām dodas pēc loma upē starp abiem tiltiem un pat pie Baltās kāpas, kur pēc dažiem metriem jau sākas brīvs ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!