Foto: DELFI Reporter
"Latvijas Dzelzceļš" (LDz) pirmdienas vakarā pārvietojis no sliedēm gandrīz visas no svētdien Naujenes pagastā avarējušā kravas vilciena 16 cisternām un sācis darbu pie sliežu atjaunošanas. Savukārt Veselības inspekcija aicina apkārtnes iedzīvotājus atturēties no aku dzeramā ūdens izmantošanas, jo no cisternām noplūdušas vairākas tonnas kaitīgo vielu.

LDz pirmdienas vakarā ir pārvietojis gandrīz visas cisternas nost no sliežu ceļiem un strādā pie aptuveni 200 metrus gara sliežu ceļa atjaunošanas, tikmēr kravas vilcienu kustība tiek novirzīta pa citiem ceļiem.

Izplūdušo vielu apjoms pagaidām nav zināms, norāda LDz. Savukārt Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts pirmdien stāstījis, ka Daugavpils novada Naujenes pagastā notikušās vilciena avārijas rezultātā vidē varētu būt noplūdis līdz pat 360 tonnām kaitīgo vielu - šķīdinātāja un šķidrā bituma vai mazuta.

Notikuma vietu apsekoja arī Veselības inspekcijas speciālisti. Līdz avārija seku likvidācijai un apliecinājumam par dzeramā ūdens nekaitīgumu, inspekcija aicina Daugavpils novada Naujenes pagasta mazdārziņu kooperatīva "Lauku celtnieks" un tā apkārtnes iedzīvotājus atturēties no individuālo ūdens ņemšanas vietu (grodu akas un spices) ūdens izmantošanas uzturā. Tāpat iedzīvotājiem nav ieteicams uzturēties notikuma vietas tuvumā, ja ir jūtama ķīmisko vielu piesārņojuma intensīva smaka.

Nepieciešamības gadījumā pašvaldība organizēs iedzīvotāju nodrošināšanu ar alternatīvu dzeramo ūdeni, kā arī organizēs potenciāli apdraudētās teritorijas dzeramā ūdens laboratorisko analīžu veikšanu, lai varētu izvērtēt avārijas seku ietekmi uz ūdens kvalitāti.

Gadījumā, ja avārijas teritorijas apkārtnes iedzīvotājiem rodas šaubas par individuālo dzeramā ūdens avotu kvalitāti, konstatējot ūdens smaržas un garšas izmaiņas, inspekcija lūdz zvanīt uz Veselības inspekcijas Latgales reģiona Kontroles pārvaldes nodaļu pa tālruni 26641151.


Foto: DELFI Aculiecinieks:


Jau ziņots, ka svētdien pēc plkst.23 Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas "Krauja" no sliedēm nogāja un apgāzās 16 kravas vilciena cisternas, kā rezultātā no trim cisternām noplūda vielas.

No divām cisternām noplūda eļļveidīgs šķidrums, bet no vienas cisternas, kurai avārijas rezultātā radās plaisa, noplūda atšķaidītājs, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele.

VUGD izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.23.15. Pēc informācijas saņemšanas VUGD uz notikuma vietu izsūtīja sešas autocisternas un vienu glābšanas automobili, kopā 35 amatpersonas, kā arī paziņoja par avāriju visām atbildīgajām institūcijām. Notikuma vietā jau atradās "Latvijas Dzelzceļa" speciālā tehnika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!